Utanför Rosenlundsskolans matsal syns två fantasieggande anordningar på långt håll. Det stiger ånga ur grytorna och skolkökens personal står samlade för att lära sig hur de rostfria spisarna fungerar.
Det är höstlov och eleverna har ledigt. Då passar det bra att ha beredskapsövning.
Sofia Lingevall rör om i en tomatbaserad linsgryta som tillagats av det som finns i skolkökets matförråd av torrvaror och konserver. Att värma den därinne hade gått på tio minuter. Nu går det inte lika snabbt.
– Man måste vara ute i god tid för att hinna få den färdig, säger hon. Vi har stått i en timme och det är inte varmt än.
Mat för fem dagar
Från det andra fältköket hörs jubel. Det som ska bli fiskgryta har just kokat upp och Melina Bentley, kökschef på Vallentuna gymnasium, kan hälla i frysta kuber av lax och sej.
Dagens övning med fältköken är den andra efter beredskapsveckan i september. Men att förbereda sig på kris och krig är inte nytt för henne.
– Vi pratar ofta om beredskap och vår kostchef Charlotte Müntzing håller det levande hela tiden, säger Melinda Bentley. Jag tror att om man gör det så vänjer man sig vid tanken. Vi ligger nog långt framme jämfört med andra kommuner, säger hon.
På gymnasiet finns redan kolgrillar, muurikkor (stekhällar för utebruk)pannlampor och vattendunkar. Elaggregat är på väg. På alla kommunens skolkök finns matförråd för fem dagar. Skolorna i Kårsta, Karby och Lindholmen får varsitt fältkök. Om centralkökets mat inte kommer fram ska de ändå kunna ordna varm mat.
Fältkök på hemlig plats
Fältköken används när inget annat funkar. Störst kapacitet får det beredskapskök som just nu byggs på hemlig plats i kommunen.
– Det ska alltid kunna laga 6 000 portioner per dygn till de skolor och äldreboenden som vi normalt förser med mat, säger Anette Holmberg, utvecklingsledare av civilt försvar i Vallentuna kommun. Vi förstärker med reservkraft och vatten.
Att kunna servera varm mat även om strömmen gått är viktigt för att upprätthålla Vallentunabornas motståndskraft. Med mat i kroppen klarar man prövningar bättre. Kan skola och förskola hålla öppet kan föräldrarna fortsätta gå till jobbet och samhället hållas igång.
Klart godkänd
Så blir det dags att smaka. Först blir det linsgrytan, som Sofia Lingevall döpt till Sofias raggargryta.
– Den är lite besk i och med att vi inte stekt grönsakerna, säger hon.
Men linsgrytan får klart godkänt. Linser, bönor och risoni ger lång mättnad. Och den är varm.
– Tanken är att ha fortsatta övningar och jag skulle gissa att det blir minst en gång om året, säger Anette Holmberg. Sen kan det hända att vi behöver använda fältköken på riktigt. Då är det också en bra övning.