VARNAR. Fältassistenterna på Kungsholmen varnar för att användandet av lustgas bland unga har ökat på andra håll i staden. Foto: Patrik Ekström/Arkivbild

Fältare varnar: Fler unga använder lustgas

Kungsholmens fältare varnar för användandet av lustgas bland unga. "Vi vill göra föräldrar här uppmärksamma på detta och vilka risker som finns, säger Linnea Ljung, fältassistent på Kungsholmen.

  • Publicerad 17:19, 10 sep 2021

Att unga använder lustgas är inte ett nytt fenomen, men nu verkar det ha ökat rejält på vissa håll i staden. På Södermalm larmade fältassistenterna i somras om en ”explosionsartad ökning” där de vittnar om att de har hittat mängder av lustgaspatroner.

https://www.mitti.se/nyheter/staden-vill-ha-ordningsvakter-i-ralambshovsparken/repufi!5EHh@A8DFB1Nz5ruw7w5Tw/

Enligt Söderfältarna är det främst utanför krogar och nattklubbar som det säljs men även i parker. En del av dem som använder gasen är unga mellan 14 och 17 år.

Även på Kungsholmen har fältarna sett använda patroner även om det inte är i samma omfattning som på Söder. De går nu ut med ett stort utskick till högstadie- och gymnasieskolorna i stadsdelen.

Även om lustgas är en laglig substans som säljs både på nätet, i butiker och ute på stan varnar fältarna för att det finns risker med gasen. Man kan exempelvis råka ut för syrebrist, medvetslöshet, tillfälligt svagare hjärtmuskel och att skyddsreflexerna försvagas. Det har även tidigare inträffat dödsfall.

– Det har inte varit lika mycket här som vi har hört från Södermalm, men det kan ändras snabbt. Därför vill vi göra föräldrar här uppmärksamma på detta och vilka risker som finns, säger Linnea Ljung, fältassistent på Kungsholmen.

Hur ska man göra om man som förälder känner oro kring det här?

– Dels kan man söka mer information på nätet, sedan finns vi absolut här om man har fler frågor eller känner oro.

När det gäller de så kallade krökfesterna som bland annat tidigare har hållits i Rålis har det däremot varit lugnt den senaste tiden enligt Linnea Ljung.

– Det har varit ganska lugnt nu, men det kan ändras nu när terminen har startat och eleverna är tillbaka på skolorna.

Något som också startar på nytt är nattvandringen på Kungsholmen, som gjorde comeback i våras. De planerar att vandra varje fredag och söker fler vuxna som ställer upp

– Deras verksamhet är otroligt viktig för oss. Att de finns ute samtidigt som oss som trygga vuxna bidrar till ännu mer trygghet på våra gator. Vi är väldigt glada att de finns.

DUMPAS. Lustgaspatroner eller ballonger som använts dumpas ofta på marken. Bilden är tagen från ett annat tillfälle i Rinkeby. Foto: Patrik Ekström/Arkivbild.

Stöd och nattvandring

Fältarna på Kungsholmen, 08-508 08 536, falt.kungsholmen@stockholm.se eller deras Instragram-konto @kungsholmensfaltassistenter

Nattvandring Kungsholmen ska dra igång verksamheten med vandringar varje fredag. Intresserad? Maila: kungsholmen@nattvandring.nu

Mini Maria Stockholm. Rådgivning och stöd om alkohol och droger för unga upp till 20 år och deras föräldrar. 08-508 43 710

Källa: Stockholms stad, Mitt i Stockholm

Visa merVisa mindre

Syresbrist största risker

Lustgas, eller dikväveoxid N2O, används  som bedövningsmedel vid förlossningar men även som berusningsmedel.

När gasen inhaleras direkt från tuber får man i sig en koncentrerad gas till skillnad från på sjukhus då gasen är blandad med syrgas.

Den främsta risken med användandet av lustgas är syrebrist. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer, som exempelvis kräk- och fallreflexen, försvagas. Dödsfall är ovanliga men har inträffat.

Riskerna med lustgas ökar i samband med andra droger eller alkohol.

Koncentrerad lustgas kan vara mycket kall vilket kan ge skador i näsan, på läpparna, på stämbanden och i de övre luftvägarna. Upprepad användning kan ge skador på nervsystemet och ryggmärgen genom att den mängd B12-vitamin man har i kroppen avaktiveras.

Källa: Socialförvaltningen Stockholms stad, läkemedelsverket, drugsmart

Visa merVisa mindre