I maj hittades fem döda rävar i Danderyd, två vuxna och tre ungar. När djuren skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visade det sig att fyra av dem dött efter att ha smittats av fågelinfluensa. Det ledde till att kommunen gick ut med en uppmaning till djurägare om att vara försiktiga med sina hundar, katter, höns- och burfåglar.

Den uppmaningen gäller fortfarande, trots att större delen av sommaren gått.

Håkan Svensson är viltvårdare och ordförande för viltvårdarna i Danderyd.

Håkan Svensson är viltvårdare och ordförande för viltvårdarna i Danderyd.

Privat

– Ja, så är det. Vi har inte haft några nya konstaterade fall i kommunen, men länsstyrelsen och SVA uppmanar att man ska ha uppsikt över katter och hundar, säger Håkan Svensson, viltvårdare och ordförande för Danderyds viltvårdskommitté.

Viktigt med koppel

För hundägare gäller det att ha hunden kopplad, vara extra uppmärksam och inte låta den närma sig och nosa på döda fåglar. Man bör även ha uppsikt över sin katt. Den som har tama burfåglar eller höns bör utfodra fåglarna inomhus eller under tak, skriver kommunen på sin webbsajt.

Märker ni av någon oro från allmänheten?

– Nej, inte mer än att de ringer ibland, när någon hittat en död fågel. Men vi uppmanar fortfarande folk att hålla uppsikt på sina husdjur, för SVA har inte blåst faran över än.

Värst för skrattmåsar

I den senaste rapporten om fågelinfluensan från SVA, daterad den 20 juli, kan man läsa att utbrottet hos tama och vilda fåglar och däggdjur fortfarande pågår i Sverige och Europa.

Främst drabbade i Sverige är skrattmåsar, men även värphöns har smittats. I länet har dessutom tio rävar drabbats, knappt hälften i Danderyd.

”Rävarna antas ha smittats när de ätit infekterade fåglar” skriver SVA som också drar slutsatsen att rävarnas valpar är särkilt mottagliga för sjukdomen.

Enligt Håkan Svensson visade SVA:s undersökning att viruset orsakat både lunginflammation och hjärninflammation på rävarna som hittades i Danderyd.

Har liknande fynd gjorts i grannkommunerna i södra Roslagen?

– Nej, inte vad vi vet.