Facket säljer - Lastberget får nya ägare

Snart tillhör inte Lastberget facket längre. Seko säljer verksamheten till en privat aktör.

  • Publicerad 13:41, 16 nov 2020

Det känns såklart vemodigt

Boxningsgalor, morgonsoffor, helt vanliga konferenser. Lastberget har varit hem för det mesta under många år. Det tänker man fortsätta vara, men under helt ny regi. Fackförbundet Seko säljer nämligen verksamheten.

– Det känns såklart vemodigt att sälja en verksamhet som varit så nära förknippad med förbundet under väldigt lång tid. Men samtidigt är vårt uppdrag att förvalta våra medlemmars pengar på bästa sätt. Dessutom är vår kärnverksamhet inte att äga och driva konferensanläggningar, säger Valle Karlsson, förbundsordförande, Seko, i ett pressmeddelande.

– Sen är det givetvis också så att vi som fackförening är bäst på fackliga frågor. Att driva konferensverksamhet för den privata marknaden finns det andra som är betydligt bättre på. Vi är däremot angelägna om att Lastberget finns kvar och kommer att följa hur anläggningen utvecklas, säger Valle Karlsson.

Lastberget byggdes 1984 av förbundet för en studieverksamhet som var omfattande och större delen av kurserna genomfördes på Lastberget. Interna Seko-kurser och möten stod för majoriteten av beläggningen. Idag ser det annorlunda ut, menar förbundet i sitt pressmeddelande.

– Aktiviteter där Seko är arrangör står numera för runt 15-20 % av beläggningen, medan den privata marknaden står för resten. Det fackliga syftet med att ha en egen konferensanläggning är därmed inte längre relevant. Förbundsstyrelsen har mot bakgrund av detta därför beslutat sälja anläggningen, säger Valle Karlsson.

Personalen följer med

Seko vill inte svara på några frågor när Mitt i Bålsta kontaktar dem. Presschefen meddelar att man redan sagt allt man vill säga i pressmeddelandet och ber oss i stället ta kontakt med köparen.

Den nya ägaren heter AB Caldestam och de tar över konferensanläggningen den 1 november 2020. Även personalen som idag är anställda på anläggningen följer med till den nya ägaren meddelar Seko i sitt pressmeddelande. Mitt i har också sökt den nya ägaren, AB Caldestam för en kommentar, dock utan framgång.

Företaget har inte någon hemsida och informationen om verksamheten är knapphändig. De omnämns journalistiskt i ett annat sammanhang som går att finna på nätet, när tidningen Fastighetsvärlden skriver om ett köp av en fastighet på Kungsholmen i Stockholm i oktober 2019.

Via Seko hänvisar företaget till Lastbergets officiella kontaktuppgifter som i sin tur ber om att få svara på frågorna via mejl. Vid den här tidningens pressläggningen hade man dock inte återkommit med något svar på frågorna vi skickat.

SEKO

Seko – Service- och kommunikationsfacket (oftast endast Seko) är ett fackförbund inom Landsorganisationen (LO) som organiserar omkring 71 000 medlemmar (2019) inom de nio olika branscherna Civil, Energi, Försvar, Post, Sjöfolk, Tele, Trafik, Vård samt Väg och ban

Fakta: Wikipedia

Golfbil körde på kvinna bakifrån

Påkörd – av en golfbil. På fjortonde hålet. Nu är det polisanmält.torsdag 29/7 10:52

Polisrapporten: Mopedstöld och bilist som fyllde boken.

Bilföraren stannade inte för polisen. Fast snart var han infångad och hans motstånd hjälpte inte alls. Två personer på en stulen moped kom dock undan tidigare i veckan.torsdag 29/7 10:25