Alla vårdcentraler i Region Stockholm ska nu kunna ge svar på om dina födelsemärken och hudförändringar är något att oroa sig för, genom att undersöka dem med hjälp av teledermatoskopi.

Ett dermatoskop är ett slags förstoringsglas som fästs på en mobiltelefon, och som läkaren kan använda för att undersöka hudfläcken.

Specialisthjälp

Läkaren kan ta bilder och skicka dem till hudspecialister på Karolinska universitetssjukhuset för bedömning.

– Om jag behöver hjälp i min bedömning av ett födelsemärke, eller om jag har en stark misstanke om malignt melanom, använder jag teledermatoskopi, berättar Elinor Nemlander, vårdcentralsläkare, på regionens webb.

300 fall

Arbetet med att införa det nya systemet började i maj för två år sedan. Sedan dess har 13 000 remisser skickats in i systemet, och ungefär 300 fall av malignt melanom upptäckts.

– En av de största vinsterna är att vi får tillgång till hudspecialisternas kompetens redan vid patientens första besök. Det betyder att vi får en korrekt diagnos snabbare och att patienterna inte behöver slussas runt till olika vårdgivare, säger Elinor Nemlander.

Svaret ska komma inom en vecka, men kommer ofta inom ett dygn, berättar hon. Andra fördelar är att färre hudfläckar skärs bort i onödan, och att väntetiderna för operation blir kortare.