Få andra kommuner har byggt regionala hallar

Sollentuna friidrottshall blev den första anläggningen i Stockholm att drivas enligt en ny modell för samarbete mellan olika kommuner. Försöket betraktas som lyckat – ändå är efterföljarna få fem år efter invigningen.

  • Publicerad 05:15, 20 nov 2021

– Ja, hallen i Sollentuna är fortfarande exemplet på hur det kan se ut som vi verkligen lyfter fram, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten.

Varje kommun måste ta ansvar för sin egen basala idrottsinfrastruktur, förklarar hon. Men därutöver finns mycket annat som inte kan finnas överallt, framför allt gäller det specialidrotter med färre utövare.

– Det är en jätteviktig fråga för idrottsrörelsen och vi har jobbat med regional samverkan i över tio år, säger Cinnika Beiming.

Efter att Sollentuna Friidrottshall stod klar har endast två regionala samarbeten till blivit verklighet i länet: Kartingbanan i Stäket och Botkyrka skyttecenter där föreningar från Botkyrka, Huddinge och Stockholms stad håller till.

Avstannade projekt

Det finns eller har funnits förhoppningar om samverkan kring anläggningar för exempelvis parasporter, kanot, rodd, klättring, simhopp, backhoppning, amerikansk fotboll, cricket och olika cykelsporter. Men de senaste åren har arbetet avstannat en aning.

– Ja, det har varit en liten paus, inte minst nu under pandemin. Jag hoppas att det tar fart igen. Det behövs eldsjälar som ser till att det inte bara blir en god tanke utan att det verkligen händer något, säger Cinnika Beiming.

Ont om friidrottshallar i Stockholms län

Sollentuna Friidrottshall är Storstockholms tredje med internationella mått. De andra två finns på Bosön på Lidingö och i Sätra.

Därutöver finns Storängshallen, en multihall för bland annat friidrott, i Huddinge.

En ny multihall byggs just nu i Åkersberga i Österåkers kommun, och Stockholm stad utreder förutsättningarna för att bygga en komplett friidrottshall i Bällsta i Bromma.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dispyt på E4 slutade med misshandel

Nyheter Försök till omkörning rörde upp känslor Irritation uppstod emellan två bilister på E4 då en man i 30-årsåldern skulle köra om en man i 20-årsåldern i höjd med Haga Norra. Nu har den ene mannen dömts i Attunda tingsrätt för misshandel.måndag 17/1 14:30

Man ur huse när norrskenet färgade himlen grön

Nyheter Många Sollentuanbor spanade in ljusfenomenet Facebook svämmade över av bilder från Rotebro, Edsberg, Järvafältet och andra delar av Sollentuna då ett tydligt norrsken syntes både i fredags och i lördags. Den här bilden på himlen över...måndag 17/1 11:26

Sollentuna Bio gör gärna comeback

Nyheter Hoppas på förslaget om bibblans lokaler vid Aniaraplatsen I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Socialdemokraternas förslag att bygga om bibblan lokaler vid Aniaraplatsen till ett kulturhus, med plats för bland annat en biograf, när biblioteket...måndag 17/1 6:30