Få andra kommuner har byggt regionala hallar

Sollentuna friidrottshall blev den första anläggningen i Stockholm att drivas enligt en ny modell för samarbete mellan olika kommuner. Försöket betraktas som lyckat – ändå är efterföljarna få fem år efter invigningen.

  • Publicerad 05:15, 20 nov 2021

– Ja, hallen i Sollentuna är fortfarande exemplet på hur det kan se ut som vi verkligen lyfter fram, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten.

Varje kommun måste ta ansvar för sin egen basala idrottsinfrastruktur, förklarar hon. Men därutöver finns mycket annat som inte kan finnas överallt, framför allt gäller det specialidrotter med färre utövare.

– Det är en jätteviktig fråga för idrottsrörelsen och vi har jobbat med regional samverkan i över tio år, säger Cinnika Beiming.

Efter att Sollentuna Friidrottshall stod klar har endast två regionala samarbeten till blivit verklighet i länet: Kartingbanan i Stäket och Botkyrka skyttecenter där föreningar från Botkyrka, Huddinge och Stockholms stad håller till.

Avstannade projekt

Det finns eller har funnits förhoppningar om samverkan kring anläggningar för exempelvis parasporter, kanot, rodd, klättring, simhopp, backhoppning, amerikansk fotboll, cricket och olika cykelsporter. Men de senaste åren har arbetet avstannat en aning.

– Ja, det har varit en liten paus, inte minst nu under pandemin. Jag hoppas att det tar fart igen. Det behövs eldsjälar som ser till att det inte bara blir en god tanke utan att det verkligen händer något, säger Cinnika Beiming.

Ont om friidrottshallar i Stockholms län

Sollentuna Friidrottshall är Storstockholms tredje med internationella mått. De andra två finns på Bosön på Lidingö och i Sätra.

Därutöver finns Storängshallen, en multihall för bland annat friidrott, i Huddinge.

En ny multihall byggs just nu i Åkersberga i Österåkers kommun, och Stockholm stad utreder förutsättningarna för att bygga en komplett friidrottshall i Bällsta i Bromma.

Visa merVisa mindre

Kastade kruka från sjätte våningen – nära träffa barn

Nyheter Man åtalas för försök till grov misshandel En man i 20-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för försök till grov misshandel. Mannen misstänks för att med uppsåt ha kastat en 3,5 kilo tung kruka från våning sex i ett hus i Edsberg – mot två...fredag 3/12 11:15

SD vill ta upp hedersrelaterat våld och förtryck på SFI

Nyheter Kunskap om nya lagar har inte nått ut, enligt SD Sverigedemokraterna i Sollentuna har lagt en motion i kommunfullmäktige om att ”alla berörda asylsökande” och deltagare i SFI-undervisning ska få tydlig information om hedersrelaterat våld och...fredag 3/12 6:10