– Ja, hallen i Sollentuna är fortfarande exemplet på hur det kan se ut som vi verkligen lyfter fram, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten.

Varje kommun måste ta ansvar för sin egen basala idrottsinfrastruktur, förklarar hon. Men därutöver finns mycket annat som inte kan finnas överallt, framför allt gäller det specialidrotter med färre utövare.

– Det är en jätteviktig fråga för idrottsrörelsen och vi har jobbat med regional samverkan i över tio år, säger Cinnika Beiming.

Efter att Sollentuna Friidrottshall stod klar har endast två regionala samarbeten till blivit verklighet i länet: Kartingbanan i Stäket och Botkyrka skyttecenter där föreningar från Botkyrka, Huddinge och Stockholms stad håller till.

Avstannade projekt

Det finns eller har funnits förhoppningar om samverkan kring anläggningar för exempelvis parasporter, kanot, rodd, klättring, simhopp, backhoppning, amerikansk fotboll, cricket och olika cykelsporter. Men de senaste åren har arbetet avstannat en aning.

– Ja, det har varit en liten paus, inte minst nu under pandemin. Jag hoppas att det tar fart igen. Det behövs eldsjälar som ser till att det inte bara blir en god tanke utan att det verkligen händer något, säger Cinnika Beiming.