Den tidigare Vaxholmspolitiker som tvistat med hyresvärden om en lägenhet i Stockholms innerstad och får behålla den. 

Det beslutade Svea hovrätt, efter att hyresvärden överklagat en tidigare dom i hyresnämnden.

Nekar till andrahandsuthyrning

Enligt hyresvärden bodde ex-politikern inte i lägenheten utan hyrde ut den i andra hand utan lov, vilket ex-politikern nekar till.

Svea hovrätt ansåg inte att hyresvärden hade tillräckligt med bevis för sina anklagelser, även om det för ex-politikern finns vissa ”besvärande omständigheter”. Därför beslutade hovrätten att låta hen behålla lägenheten.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Vaxholmspolitiker behöll attraktiv hyresrätt i innerstan

I hyresnämnden hävdade ex-politikern från Vaxholm att hen hela tiden bott i Stockholm. Då fick hen behålla sin hyresrätt i innerstan. I Vaxholm drog politikern en annan version, visar Mitt i:s granskning.

När det stod klart att ex-politikern kunde förlora sin hyresrätt i innerstan folkbokförde hen sig i Stockholm förra året, efter att ha varit folkbokförd i Vaxholm sedan slutet av 1990-talet.

I hyresnämnden hävdade ex-politikern sedan att hen hela tiden bott i hyresrätten och inte varit bosatt i Vaxholm ”på flera år”.

Det räckte för hyresnämnden som i höstas beslutade att ex-politikern får behålla lägenheten, vilket Mitt i tidigare rapporterat.

Enligt hyresvärden, som ville säga upp hyreskontraktet, hade ex-politikern inte bott i den, utan hyrt ut den olovligen i andra hand, men det ansåg hyresnämnden inte var bevisat.

Lämnade politiken

Men till kommunen antyder ex-politikern tvärt om att hen hela tiden bott i Vaxholm.

Mitt i har tagit del av ett mail från ex-politikern där detta framkommer:

”Jag begär entledigande pga att jag inom kort flyttar in till Stockholm” skrev hen hösten 2022 till Vaxholms kommunsekreterare.

I januari 2023 lämnade hen uppdraget i fullmäktige, efter att kort efter valet, i november 2022, ha folkbokfört sig i Stockholm.

Avgörs i hovrätten

Sista ordet i hyrestvisten är heller inte sagt.

För ett par dagar sedan tog Svea hovrätt upp fallet efter att det överklagats av hyresvärden. I skrivande stund har domstolen ännu inte tillkännagivit något beslut.

I överklagandet kan man bland annat läsa att hyresvärden vidhåller att ex-politikern hyrt ut lägenheten olovligen och inte bott i den själv.

Vuxet barn i lägenheten

Värden anklagar också ex-politikern för att ha folkbokfört sig i Stockholm ”av rent taktiska skäl” fast hen tiden innan varit kommunalpolitiskt engagerad i Vaxholm.

Hyresvärden tillbakavisar också påståendet att ex-politikern och dennes partner inte bor tillsammans och att deras gemensamt ägda bostad i Vaxholm är under försäljning.

”Den förekommer inte på Hemnet" skriver värdens ombud som också hävdar att det är parets barn som i själva verket bott i lägenheten i Stockholm.

Lång kötid

Enligt Bostadsförmedlingen i Stockholm är kötiden för att få en etta i det aktuella området i Stockholm 12-18 år. På den specifika gatan är den längre än så, enligt en tidigare granskning från tidningen Hem & hyra.

Mitt i har talat med hyresvärdens juridiska ombud som inte vill kommentera ärendet. Vi har även sökt ex-politikern, men inte fått svar.

Tvisten om lägenheten avgörs nu av Svea hovrätt.

Tvisten om lägenheten avgörs nu av Svea hovrätt.

Fredrik Sjöquist

Lägenhetshärva: Politiker gav annan version i mail

I Vaxholm sa ex-politikern en sak, i hyresnämnden en annan – och fick behålla sin innerstadslägenhet, visar Mitt i:s granskning.

Ex-politiker vann lägenhetsstrid

I valrörelsen 2022 var hen ett av sitt partis toppnamn i Vaxholm. Men när politikern riskerade att förlora sin attraktiva hyresrätt i innerstan skrev hen sig raskt i Stockholm i stället. 

Ett grundkrav för att bli invald i kommunfullmäktige är att man är skriven i den kommun det gäller.

Det var också lokalpolitikern som blev invald i Vaxholms kommunfullmäktige i valet 2022, som ett av sitt partis toppnamn.

Men när hyresvärden sa upp hens etta mitt i centrala Stockholm, med motiveringen att hen inte bodde i den, tog den politiska karriären tvärt slut.

Skrev sig i Stockholm

Efter att ha varit folkbokförd i Vaxholm sedan 1999, skrev sig politikern i november 2022 i Stockholm i stället, och fick lämna sin nyvunna fullmäktigeplats.

Det tyckte inte hyresvärden räckte utan höll fast vid att hen skulle lämna lägenheten på 28 kvadrat.

I hyresnämnden hävdade hyresvärden via sitt juridiska ombud att politikern inte alls alls bott i lägenheten som hen hyrt sedan 2017, utan i stället hyrde ut den i andra hand, utan lov. 

I stället hänvisade hyresvärden till att politikerns parti på sin hemsida skrivit att hen bott i Vaxholm i sex år. 

I lägenheten var däremot politikerns vuxna barn skrivet sedan hösten 2020.

Värden har bevisbördan

I hyresnämnden uppgav politikern att hen visst bott i ettan, med sina barn, och inte alls i den betydligt rymligare bostaden i Vaxholm.

Det räckte för hyresnämnden, som i oktober beslutade att politikern får behålla hyreskontraktet med oförändrade villkor.

Enligt nämnden är det hyresvärden som har bevisbördan och eftersom värden inte kunde bevisa att politikern saknar behov av lägenheten eller hyrt ut den i andra hand fick hen behålla den.

Hyresvärden har överklagat domen till Svea hovrätt.

Mitt i har talat med hyresvärdens juridiska ombud som inte vill kommentera ärendet. Vi har även sökt ex-politikern, men utan framgång.

Kötid över 20 år

När tidningen Hem & hyra granskade tiden det tar att få en hyresrätt via Bostadsförmedlingen i Stockholm var kötiden för en lägenhet på samma gata som kvinnans över 20 år.

Vill man köpa en bostadsrätt i samma område ligger priset på runt 100 000 kr/kvm.

Källa: Hem & hyra, Hemnet

Hyresnämnden

Hyresnämnden

Mostphotos

Politiker i trasslig tvist om lägenhet

”Bodde i Stockholm" men var folkvald lokalpolitiker i Vaxholm