När det stod klart att ex-politikern kunde förlora sin hyresrätt i innerstan folkbokförde hen sig i Stockholm förra året, efter att ha varit folkbokförd i Vaxholm sedan slutet av 1990-talet.

I hyresnämnden hävdade ex-politikern sedan att hen hela tiden bott i hyresrätten och inte varit bosatt i Vaxholm ”på flera år”.

Det räckte för hyresnämnden som i höstas beslutade att ex-politikern får behålla lägenheten, vilket Mitt i tidigare rapporterat.

Enligt hyresvärden, som ville säga upp hyreskontraktet, hade ex-politikern inte bott i den, utan hyrt ut den olovligen i andra hand, men det ansåg hyresnämnden inte var bevisat.

Lämnade politiken

Men till kommunen antyder ex-politikern tvärt om att hen hela tiden bott i Vaxholm.

Mitt i har tagit del av ett mail från ex-politikern där detta framkommer:

”Jag begär entledigande pga att jag inom kort flyttar in till Stockholm” skrev hen hösten 2022 till Vaxholms kommunsekreterare.

I januari 2023 lämnade hen uppdraget i fullmäktige, efter att kort efter valet, i november 2022, ha folkbokfört sig i Stockholm.

Avgörs i hovrätten

Sista ordet i hyrestvisten är heller inte sagt.

För ett par dagar sedan tog Svea hovrätt upp fallet efter att det överklagats av hyresvärden. I skrivande stund har domstolen ännu inte tillkännagivit något beslut.

I överklagandet kan man bland annat läsa att hyresvärden vidhåller att ex-politikern hyrt ut lägenheten olovligen och inte bott i den själv.

Vuxet barn i lägenheten

Värden anklagar också ex-politikern för att ha folkbokfört sig i Stockholm ”av rent taktiska skäl” fast hen tiden innan varit kommunalpolitiskt engagerad i Vaxholm.

Hyresvärden tillbakavisar också påståendet att ex-politikern och dennes partner inte bor tillsammans och att deras gemensamt ägda bostad i Vaxholm är under försäljning.

”Den förekommer inte på Hemnet" skriver värdens ombud som också hävdar att det är parets barn som i själva verket bott i lägenheten i Stockholm.

Lång kötid

Enligt Bostadsförmedlingen i Stockholm är kötiden för att få en etta i det aktuella området i Stockholm 12-18 år. På den specifika gatan är den längre än så, enligt en tidigare granskning från tidningen Hem & hyra.

Mitt i har talat med hyresvärdens juridiska ombud som inte vill kommentera ärendet. Vi har även sökt ex-politikern, men inte fått svar.