Årets pollensäsong har dragit igång. Apoteken i stan rapporterar om hur pollenmedicinen säljs i parti och minut men ännu har vi inte sett den riktiga boomen.

– Det är hassel och al som börjat blomma nu. Än så länge är det för säsongen rätt normala halter men i år har vi stora hängen av båda sorterna som inte börjat blomma ännu, säger Anita Ekeblom, intendent på Palynologiska laboratoriet på enheten för miljöforskning och övervakning på Naturhistoriska riksmuseet

Ett riktigt pollenår

Det kommer alltså bli värre för allergikerna. Mycket värre. I tider som dessa när snuva och andra symptom lätt kan väcka misstankar om att man skulle kunna ha covid-19 är det extra viktigt att hålla koll på pollenprognosen och ta sin medicin, enligt Agneta Ekeblom.

Kolla med läkare

På Apoteket rapporterar man om en försäljningsökning av allergimedicin på över 60 procent, vilket inte är något ovanligt i sig när säsongen rasslar igång. Men även här understryker man vikten av att ta sin medicin, gärna innan det blir riktigt höga halter i luften.

– Vi har en guide där man kan se om symptomen är allergi eller något annat på vår sajt. Men är man det minsta osäker är det bäst att prata med en läkare, säger presschefen Magnus Frisk.

Risk för högre halter

Prognosen just är låga till måttliga halter av al- och hasselpollen. I närheten av såväl al- som hasselbestånd finns risk för högre halter, enligt sajten Pollenraporten.se.