Ann Gustavsson, antikvarie och osteolog på Karolinska institutet, har tittat på skelettet: Det är riktiga ben från en människa, konstaterar hon.

Hon förklarar att ett tillverkat skelett är blankare, vitare och ofta gjort av plast. Ett människoskelett är mer nyansrikt där ben, kotor ser olika ut och är ömtåligare.

– Det är ganska lätt att se om man är van.

Hon berättar att det är svårt att avläsa detaljer från bilderna.

– Det jag kan säga är att det är en vuxen person. Men hur gammalt det är är svårt att säga.

En vuxen person

– Ofta utgår man från kraniet, då kan man titta på tänderna, men de finns inte längre. Bäckenet kan man titta på för att se om det är man eller kvinna. Man kan se att det är en vuxen individ på om epifyserna, förbeningsområdet i änden av växande rörben, är förslutna.

Då och då får Karolinska institutet samtal om riktiga skelett, berättar Ann. Då undrar skolorna vad de ska göra med dessa.

– Ja, det ligger saker som skelett på vindarna och i skåpen på skolorna, och man vet inte riktigt hur det ska hanteras. Det är svårt för skolorna eftersom det inte finns några regler.

Skelett på Dagy

Skelett på Dagy

Privat

Saknas riktlinjer

På Karolinska Institutet följer de ICOM:s etiska riktlinjer (International council of museums) kring hantering av mänskliga kvarlevor. På skolorna har man inte samma rutiner eller riktlinjer.

– Kommunerna skulle behöva fatta beslut om hur man ska hantera detta. Det är en diskussion som behöver tas upp, säger Ann Gustavsson.

Vad som kommer hända med skelettet på Dagy är fortfarande oklart.

Under dagen meddelade skolan att de varit i kontakt med Karolinska institutet och Svenska kyrkan, Stockholms stift.

Vad ska man göra om man hittar ett skelett?

– Om du misstänker att det är ett mänskligt skelett och hittar det ute, då ska du prata med polisen. Ett sådant här på en skola så kan man ringa en osteolog.

Skola plockar ner misstänkt mänskligt skelett

Ett skelett som varit del av teaterrekvisita på Danderyds gymnasium har plockats bort. Det efter misstanke om att det kan vara från en riktig människa.

I veckan togs skelettet som hängde i teaterlokalens tak på Danderyds gymnasium ned, efter att en vårdnadshavare uppmärksammat skelettet och frågat om det faktiskt kunde vara från en riktig människa.

– Vi ska försöka få hit en expert som kan titta på det, som kan konstatera om det är en mänsklig kvarleva. Men min bedömning är att det förmodligen är äkta, säger rektor Fredrik Norlander.

Såg biologiskt ut

Föräldern som larmat vill vara anonym. Han tyckte det såg verklighetstroget ut och satte igång ett detektivarbete. Han frågade också lärarna om det var äkta.

– De sa nej, nej, det kan inte vara riktigt, berättar föräldern.

– Men jag tyckte det var väldigt detaljrikt och såg för biologiskt ut för att vara ett gjutet låtsasskelett.

Han publicerade några bilder i ett inlägg på forumet Reddit – r/forensics. En plats på internet för personer som intresserar sig för kriminalteknik.

Där var det många som konstaterade att ja, det är nog riktigt.

– Det får en att undra vem skelettet tillhörde och hur länge har det hängt där. Det känns inte så bra att ungdomarna har lekt med det, lite makabert att det har använts som rekvisita. Inte så snällt öde, säger föräldern.

Skelett på Danderyds gymnasium

Skelett på Danderyds gymnasium

Privat

Etiskt omhändertagande

Rektor Fredrik Nordlander säger att de inte fått bekräftat om det är mänskligt, ännu.

– Det är ett undervisningsskelett, men ska inte vara på teatern. Vi har packat undan det nu.

Såhär i efterhand är han inte helt nöjd med hur det använts.

– Att det hängt fyra meter upp som spökutsmyckning känns inte alls bra. Hade det varit kvar i biologiundervisningen hade det känts lite bättre.

Nu funderar skolan på nästa steg.

– Vi ska höra av oss till Karolinska institutet för att höra hur vi går tillväga rent etiskt. Möjligen skulle Svenska kyrkan kunna ta hand om det, säger Fredrik Nordlander.

Maria Josephson, medicinhistoriker på KI.

Maria Josephson, medicinhistoriker på KI.

Peter Josephson

Inte ovanligt

Medicinhistorikern Maria Josephson, Karolinska institutet, säger att det skulle kunna vara en kvarleva från en människa om man ser ur ett histioriskt perspektiv.

– Skelett användes av nästan alla svenska skolor och köptes in från utlandet under första halvan av 1900-talet, och användes i skolundervisningen i anatomi.

– Det är mer regel än undantag att en skola har ett skelett.

Var de kommer från är ofta oklart.

– De hämtades oftast inte från Sverige, utan från Indien, Kina, andra delar av världen. Men var de kommer från är inget som går att avgöra genom att bara titta på dem.

Kan rubriceras som brott

Robert Sennerdal är presstalesperson på polisen och han säger att om det är ett mänsklig kvarleva kan det få en brottsrubricering.

– I det här fallet skulle rubriceringen kunna vara gravfridsbrott, men om det är ett gammalt skelett så är det troligen preskriberat.

Vid fynd av skelett

Ska man ska höra av sig till polisen om man hittar ett riktigt skelett?

– Det beror på omständigheter och hur gammalt det är. Om man misstänker att ett brott har begått, då ska man polisanmäla det. Då blir det en polissak och vi utreder om det finns misstanke om brott, säger Robert Sennerdal, presstalesperson på polisen.

– I det här fallet skulle rubriceringen kunna vara gravfridsbrott, men om det är ett gammalt skelett så är det troligen preskriberat.

Källa: Robert Sennerdal, presstalesperson polisen

Skelett på Dagy

Skelett på Dagy

Privat

Skola gör sig av med ”teaterskelett” – kan vara mänskligt

Ska prata med KI och Svenska kyrkan om kusliga teorin ✔ Kan vara brottsligt: ”Gravfridsbrott”