Tre mandarinänder har blivit sex på bara ett år. Och de vackra fåglarna är i Stockholm – närmare bestämt Tantolunden – för att stanna.

– Precis som många andra sjöfåglar behöver mandarinanden öppet vatten året om, och det får de i Tanto, säger Naturhistoriskas jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker.

Mandarinanden är populär i parker i framför allt Belgien och Storbritannien, det är därifrån den tros ha rymt till Sverige.

Mandarinänder och en vanlig gräsand.

Mandarinänder och en vanlig gräsand.

Irina Lybäck

”Vet inte om de försöker para sig”

– De är ju supersnygga och väldigt fotogeniska, även honorna. Det är häftigt att de tycker att Tanto är ett soft ställe att hänga på, säger Didrik.

Men mandarinanden är inte bara vacker utan även fräck. Den flörtar nämligen med vanliga gräsänder.

– De uppvaktar honorna. Jag vet inte om de försöker para sig, men det skulle ändå inte bli några ungar eftersom mandarinanden och gräsanden har olika kromosomantal, förtydligar Didrik.

Didrik Vanhoenacker.

Didrik Vanhoenacker.

Bengt Olofsson

Experten: Kan konkurrera ut andra fåglar

Mandarinanden är en så kallad hålhäckande fågel – den bor i ihåliga träd eller stora holkar. Det gör inte en vanlig gräsand och därför är de två arterna inte konkurrenter.

– Men man får nog vara lite observant. Det finns en risk att den skulle kunna lägga beslag på hålträd och konkurrera ut andra fåglar.

Mandarinandsfamiljen består av fyra hannar och två honor. Hur stor tillökning det blir nästa häckningsperiod låter Didrik vara osagt.

– Den hona och hane som häckade i Tanto från början kommer nog få en kull till. Men om den andra honan kommer para sig med sin brorsa vet jag inte.