Höga granar, tallar och ekar omger Röda stugan, i kanten av Älvsjö naturreservat. På marken växer liljekonvaljer och blåbärsris och strax intill finns en liten groddamm.

Det är idylliskt så att det förslår och med sitt läge skulle stugan kunna komma många till glädje. I stället står stugan, som är från 1900-talets början, tom sedan många år. Förfallet pågår, även om ägaren Stockholms stad ser till att hålla "skalet" tätt.

– Det är så synd. Den här stugan är ett kulturarv och värdefull för Älvsjö. Man kan ha en våffelstuga här vissa dagar, ha samtalsgrupper, kurser i naturvård, utställningar och verksamhet för barn och unga, till exempel. Det finns många möjligheter, säger Evy Kjellberg, Älvsjöbo och kämpe för Röda stugan.

Röda stugan är rejält tillbommad, så att inte obehöriga ska ta sig in. Evy Kjellberg hoppas på att den ska öppnas och bli till glädje i Älvsjö.

Röda stugan är rejält tillbommad, så att inte obehöriga ska ta sig in. Evy Kjellberg hoppas på att den ska öppnas och bli till glädje i Älvsjö.

Märta Lefvert

Rivning stoppades

Mitt i träffar henne vid stugan en solig vårdag i mitten av maj. Med sig har hon en lunta med dokument över hennes och andras engagemang. Det startade 2017, när fastighetskontoret tänkte riva stugan.

Då blev det ramaskri. På Evy Kjellbergs initiativ bildade lokala krafter – från bland annat Älvsjö miljöråd, Brännkyrka hembygdsförening och Långsjö fastighetsägareförening – en grupp för stugans bevarande och aktivering.

Det gav resultat. Rivningen stoppades. 2019 lät fastighetskontoret reparera taket och laga flera fönster. Men sedan har det stått stilla.

– Beskedet från fastighetskontoret har varit att man bara kan renovera om det finns en hyresgäst, så att staden får tillbaka pengar. De har haft många år på sig att hitta någon, säger Evy Kjellberg.

Röda stugan på Myrvägen 35, i kanten av Älvsjö naturreservat, har stått tom i många år.

Röda stugan på Myrvägen 35, i kanten av Älvsjö naturreservat, har stått tom i många år.

Märta Lefvert

Har lagt en motion

Nu har Evy Kjellberg hittat en möjlig lösning. Som gruppledare för Centerpartiet i Brännkyrka kyrkofullmäktige har hon lagt en motion om att Brännkyrka församling ska bli hyresgäst. Brännkyrka församling kan ta ledningen i stugans utveckling, skriver hon i motionen och föreslår en samverkan med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Hon nämner också ett arv som församlingen ska få, och som skulle kunna bidra till finansieringen.

– Motionen kommer upp vid fullmäktigemötet i början av juni. Jag hoppas att den tas emot väl och går vidare för beredning i kyrkorådet, säger hon.

"Dyr att anpassa"

På fastighetskontoret är man avvaktande inför förslaget, och skriver i en kommentar till Mitt i:

"Byggnaden har vissa begränsningar vilket gör att den inte är lämplig för alla verksamheter. En eventuell uthyrning beror på vad församlingen ska använda stugan till".

Kontoret påtalar också att flera aktörer intresserat sig för stugan. Orsaken till att det inte blivit något hyreskontrakt har framför allt varit att stugan är svår och dyr att anpassa, vilket påverkar hyresnivån.

Evy Kjellberg är medveten om begränsningarna, som att rinnade vatten saknas och att terrängen runt stugan är ojämn. Men hon menar att lösningar finns – som att skapa en jämn gång fram till stugan och att hämta vatten från en vattenpost i närheten.

– Om församlingen blev hyresgäst vore det helt i linje med det arbete för miljö och hållbarhet som församlingen redan gör, säger hon.