Under myllret av fotsteg och bilar ligger andra och vilar för evigt. Begravningsplatsen under Gustaf Vasa kyrka fyller hundra år och firas med bubbel och konstrunda.

Församlingen välkomnar alla och inleder med musik och gudstjänst den 23 mars klockan 11-13.

Inne i kolumbariet finns mycket konst och målningar. Avtäckandet av ett nytt konstverk inleder en konstrunda för nyfikna besökare.

Europas största

Varje år gravsätts runt 50-70 personer i Gustaf Vasa kolumbarium. Det har byggts ut i omgångar och de två våningsplanen är uppdelade i 39 kammare. Totalt får 35 000 urnor plats, vilket gör begravningsplatsen till en av de största i Europa.

I dag är runt hälften av gravarna lediga.

– Alla är välkomna, du kan bo var som helst. När graven stängs gäller gravfrid i 25 år och den får inte öppnas för annat än att ställa in nya urnor, i fall det är är en familjegrav till exempel, säger Thomas Dahl.

Gott om plats för att begravas i Vasastan

Tusentals personer ligger begravda i Gustaf Vasa kyrka – men det finns fortfarande gott om plats i Norra Europas största inomhus-kolumbarium.

Morgonrusningen är i full gång. På Odenplan susar människor och trafik kring torget. Men i Gustaf Vasa kyrka fyller lugnet väggarna av ljus marmor.

– Det är en oas, säger kolumbarieföreståndaren Thomas Dahl och skrattar mjukt.

Inne i kyrkan förbereds för veckans babyrytmik. Runda sittkuddar har lagts ut i en ring under det 60 meter höga valvet.

– Det brukar det komma runt 40-50 föräldrar med sina barn. Så sjunger vi barnvisor, bä bä vita lamm. En gång var det 125 barn som kom hit men det gick bra, vi har ju plats, säger körledaren Emanuel Olsson och strummar på gitarren.

Under dem kommer människor för sin sista vila.

Efter 25 år återkallas gravar om inte anhöriga gravrättsinnehavare vill förlänga platsen.

Efter 25 år återkallas gravar om inte anhöriga gravrättsinnehavare vill förlänga platsen.

Pekka Pääkkö

Plats för 35 000

Kolumbariet under kyrkan är Sveriges första och invigdes 1924. Det har byggts ut i omgångar och de två våningsplanen är uppdelade i 39 kammare. De 7 660 gravarna, eller nischerna, rymmer 35 000 urnor och inomhusgravplatsen är bland de största i Europa.

Urnorna är oftast i koppar för att bestå tiden.

– Alla är välkomna, du kan bo var som helst. När graven stängs gäller gravfrid i 25 år och den får inte öppnas för annat än att ställa in nya urnor, ifall det är är en familjegrav till exempel, säger Thomas Dahl.

Varje år gravsätts runt 50-70 personer i Gustaf Vasa kolumbarium som tar ut en skötselavgift på 240 kronor per år. I dag är runt hälften av gravarna lediga.

– Men är de från 1939 och tidigare är de K-märkta. Då får man inte tömma dem. Här ligger till exempel arkitekten August "Agi" Lindegren som ritade kyrkan.

Gravplats och minneslund

När en person dör måste den begravas inom fyra veckor. Kremeras personen har man upp till ett år på sig.

Det har blivit allt vanligare att anhöriga håller en begravning vid urnan i stället för kistan innan kremering, enligt Thomas Dahl. Särskilt under coronapandemin.

Förr såldes ofta gravplatser till personer i livet men idag ordnar kyrkan med plats först efter att en person dött när anhöriga eller en begravningsbyrå beställer gravsättning.

– Det är schysst mot anhöriga att uttrycka sin sista önskan på papper innan man dör. Jag har själv inte gjort det än, trots att jag kör motorcykel, men jag ska!

Vissa gravar är k-märkta och får inte röras.

Vissa gravar är k-märkta och får inte röras.

Pekka Pääkkö

I Gustaf Vasa kolumbarium får man önska olika symboler på stenen. De flesta tar något traditionellt som ett kors eller en stjärna men det finns även någon fotboll.

– Ja, vi har en gammal AIK:are här med en fotboll och ett klubbmärke.

Vill du själv begravas här?

– Bra fråga. Jag kan tänka mig det, så att det blir lätt för mina barn att ta sig hit med bil eller tricken.

Vid Adolf Fredriks kyrka finns 455 gravplatser och en minneslund. Det finns ingen kö, utan platser tilldelas om någon är ledig, om en grav till exempel återgår.

Anknytning till församlingen och området spelar roll, enligt Sara Didon vid Adolf Fredriks församling.

– Inga platser viks för någon särskild kategori. Däremot finns gravar som bevaras därför att de tillhör någon offentlig person eller därför att de är så kallade kulturgravar som har kulturhistoriskt värde. Undantag kan ske om det finns ett riksintresse för en person, till exempel Olof Palme.

Kolumbarium – själens sista vingslag

Colombo är latin och betyder duva.

Kolumbarium betyder duvslag, ett bo för tamduvor.

I Stockholm finns åtta kolumbarier. I innerstan ligger Högalidskyrkans, S:t Görans kyrka och Engelbrektskyrkans.

Det finns även kolumbarier i Hökarängen, Hägersten, på Lidingö och Norra begravningsplatsen. Det finns också kolumbarieplatser i form av urnmurar utomhus på Skogskyrkogården.

Här kan du ta sista vilan i Vasastan

S:t Matteus församling har ingen kyrkogård.

I Gustaf Vasas kolumbarium finns gott om plats. I Adolf Fredriks församling finns ett begränsat antal platser på kyrkogården men även en minneslund där askan sprids.

S:t Johannes församling erbjuder i dag inga nya gravplatser med gravrätt. Däremot finns en minneslund och en askgravlund. Askgravlunden ligger på kyrkogården och är i första hand avsedd för döda personer folkbokförda i Stockholms kommun, men dispens kan beviljas. En stenplatta graveras med namn, födelse- och dödsdatum. Det kostar 5 000 kronor.

Minneslund är ett gravskick där askan efter den avlidne anonymt grävs ned inom ett speciellt område.

Källa: Svenska kyrkan