Det var i julhelgerna som ideella föreningen Rena Mälaren dök vid Luxparken på Lilla Essingen.

Fynden var inte någon rolig historia, berättar Fredrik Johansson, grundare av Rena Mälaren vars mål är att få bort gifter från Mälaren och Östersjön.

– Det var ett sorgligt rekord. Vi dök av 50 meter vid strandlinjen och hittade ett ton båtbatterier.

Massa annat skräp

Genom åren har föreningen tagit upp 35 ton bil- eller båtbatterier från sjö- och havsbottnar. Men så här många batterier har man aldrig någonsin förr hittat på ett och samma stället.

Rena Mälaren dyker på Lilla Essingen.

Rena Mälaren dyker på Lilla Essingen.

Oskar Kihlborg

Batterier är tyvärr vanliga i Stockholms vattendrag och det var därför Fredrik startade Rena Mälaren för några år sedan.

Batterierna på Essingen tros främst vara gamla synder.

– De flesta är från 50-60- och 70-talet då staten sa att man skulle slänga soporna i vattnet. I dag måste varje båtklubb ha sortering för bly och miljöfarligt avfall, så nu är det helt annorlunda.

Dödar i för stor mängd

Förutom båtbatterierna tog man upp ett halvt ton med annat skräp från sjöbottnen vid Luxparken.

Den 8 januari, åkte dykarna dessutom tillbaka och tog upp ytterligare 1,2 ton sopor – bland annat 900 kilo däck, dammsugare, brandsläckare, stolar, stereo och toalettstolar.

En bil hittades också, men den fick ligga kvar eftersom den inte gick att dra upp för hand.

Rena Mälaren på Lilla Essingen efter att dyken var klara.

Rena Mälaren på Lilla Essingen efter att dyken var klara.

Oskar Kihlborg

Rena Mälaren har tagit upp totalt 284 ton sopor och skräp från vattendrag i Stockholm och resten av Sverige. Bland annat 35 ton elsparkcyklar.

– Det är det mest tragiska i det hela. Man trodde folk förstod bättre nu, men det är ju ungdomar som kastar i elsparkcyklarna.

Vad gör det med vattnet att slänga blybatterier på det här sättet?

– Bly är extremt giftigt för alla levande organismer och dödligt om det är i för stora mängder. Ungefär 15 procent av batterierna har spruckit upp, men alla kommer att spricka förr eller senare.