Regionens första skidslinga inomhus slingrar sig allt närmare Järfälla. Nu har kommunen tecknat ett köpe- och exploateringsavtal med Serneke, om sju kvarter vid Barkarby station där sport står i fokus.

– Avtalet är undertecknat och vi kan nu sätta spaden i jorden, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

Den dryga kilometern långa skidslingan ska inrymmas i en "idrotts- och kulturgalleria" och byggs under mark, men delar av den kommer även att gå att se från gatan. Om allt vill sig väl står anläggningen färdig år 2023.

Tanken är att både föreningar och enskilda ska kunna glida runt i slingan.

– Det ligger nära kollektivtrafik, så det blir enkelt att ta med sig skidorna på pendeln, säger Emma Feldman.

Hur troligt är det att vi ser dig i skidspåret?

– Det var några år sedan jag åkte längdskidor, men hamnar anläggningen här måste jag ju prova.

Som om inte det vore sportigt nog är det också tänkt att ytterligare flera idrottsanläggningar ska uppföras i samma område.

Blandstad

I kvarteren – som går under epitetet blandstad – planeras även för biograf, handel, kontor, bostäder med mera. Men jämfört med det som pågår på andra sidan E18 blir denna del av det nya Barkarby mer idrottsbetonad.

– Just på den här sidan kommer det att vara fokus på det. På andra sidan, där BAS Barkarby uppförs, blir det mer fokus på kultur och utbildning, säger Emma Feldman.

Snickrandet på de sju kvarteren pågår parallellt med tunnelbanebygget och anpassas därefter. De sista tre kvarteren ska börja byggas när tunnelbanan är färdigbyggd 2026.