De tre befintliga simhallarna som finns i Huddinge är byggda i början av 1970-talet och möter därför inte längre dagens standard eller invånarantal.

– Dessa simhallar byggdes när vi hade en befolkning på ungefär hälften av vad vi har i dag och är på grund av det mycket fullbokade. Det krävs också omfattande renoveringar för att man ska kunna ha kvar dem framöver, säger Bo Källström (L), kommunalråd med ansvar för kultur-och fritidsfrågor.

Därför planeras nu en sprillans ny simhall på Gymnasietorget vid Kvarnbergsplan. På kultur- och fritidsnämnden den 29 mars fattas inriktningsbeslut och ärendet behandlas därefter av kommunstyrelsen den 6 april.

Om allt går enligt plan ska simhallen stå klar 2028. Storleken har dimensionerats utifrån befolkningsprognoser ända fram till år 2050. Man har med andra ord tagit med i ekvationen hur många personer som förväntas bo i området kommande årtionden.

– Vi vill med den nya simhallen ta ett steg i riktningen mot att möta behovet hos invånarna, i dag och i framtiden. Den nya simhallen kommer fördubbla kapaciteten när vi jämför med hur många personer exempelvis Huddingehallen tar. Vi räknar med att den nya simhallen ska kunna stå pall i 50–70 år, säger Bo Källström.

Beräknas kosta en halv miljard

Hallen kommer bestå av en 50-metersbassäng som är konstruerad för att kunna delas upp i mindre delar, två multibassänger med höj och sänkbart golv, en mindre relaxavdelning samt ett familjebad för de yngsta.

– Om vi bygger den mindre så hade vi med största sannolikhet behövt bygga ut den igen efter tio år, säger han.

Prislappen på den nya simhallen beräknas uppgå till cirka 500 miljoner kronor.