Himlen är grå och låg, luften ännu kylig. Några enstaka knölsvanar och en havsörn svävar över vattenytan vid Angarnssjöängen medan Christer Hjert står vid vattenbrynet och studerar dem genom sitt enorma kameraobjektiv. De flesta fåglar håller sig borta och några andra mänskliga besökare syns inte heller till denna dag. Men när vädret är klart är syns mängder med fåglar i naturreservatet och de naturintresserade besökarna är många. 

Christer Hjert är jurist och har djupa kunskaper i kommunal förvaltning. Han har varit förbundsjurist på dåvarande SKL, Sveriges kommuner och landsting. Under 2000-talet har han anlitats som konsult och bland annat ryckt in som biträdande kommundirektör i Norrtälje och med att hjälpa Gällivare att organisera om sig.

Så kom pandemin. 

Det gick att fortsätta jobba digitalt men han fick ändå tid över. Christer Hjert tog fram systemkameran han köpt 20 år tidigare och började vistas mer ute vid Angarnssjöängen, där han var mycket som barn. Han kom igång med naturfoto på allvar.

Med tiden blev han allt skickligare och intresset så uppslukande att det där med att jobba inte känns riktigt lika angeläget längre.

Numera vistas han i området nästan varannan dag. Här får han närkontakt med naturen. Som den gången när han gått upp till i skogen för att fotografera några skygga järnsparvar. När han var klar tog han ner kameran, vände sig om och tog ett par steg på stigen.

– Ut kliver en pytteliten rävunge och ställer sig och stirrar på mig. Det var helt magiskt. Med tanke på att det var i mitten av maj och den var så liten var jag förmodligen den första människa jag räven sett. Man kände någon sorts vördnad. 

Och bara i förra veckan var han med om ännu ett möte med naturen när han kom till Angarnssjöängen vid sex på morgonen.

– Jag såg tre uttrar på isen som började fiska söderut. En hona med två fjolårsungar och det är inte så vanligt med utter däruppe.Till slut var de bara 25 meter bort. Jag har sett utter ett par gånger i vintras men de är skygga och jag har inte fått några bra bilder. Nu dök de upp.