Xian-köket på Bäckvägen är en av Åsenbon Erik Nahléns lokala favoritkrogar. Här slår han sig gärna ner i goda vänners lag. Maten smakar fint och det är mysigt, tycker han.
– De har jättegod mat och det känns lite som att komma in i ett kinesiskt hem, säger han och ser sig om bland familjefotografier, krukväxter, prydnadssaker och en tv.
Ett år har gått sedan Erik Nahlén startade projektet "Världens bästa mat", för att äta rätter från världens 195 länder. Nu är han uppe i 49. Resultatet finns på Tiktok, Instagram, Facebook och Youtube – korta filmer där han äter, berättar om ländernas matkultur och presenterar dem som lagar maten.
Dong Yue serverar nygjorda vårrullar till Erik Nahlén. Dong Yue driver Xian-köket med sin mamma Dongmei Ji, som lagar all mat.
Judit Nilsson
Stort gensvar
Gensvaret är stort. Avsnitten brukar få 100 000–200 000 visningar. Rekordet är två miljoner visningar, för ”Stockholms 5 mest autentiska restauranger”.
– I det avsnittet var en liten laotisk restaurang vid Hornstull med. Det blev en lång kö utanför efteråt. Kvinnan som driver den var väldigt tacksam, för det ökade intresset för hennes ställe, berättar Erik Nahlén.
Hans hopp är att de som äter där också intresserar sig för kulturen i Laos. Syftet med "Världens bästa mat" är att föra människor samman.
– Samhällsklimatet har blivit kallare de senaste åren, med större splittring mellan grupper så jag funderade på hur man kan skapa medmänsklighet och positiva möten mellan olika kulturer. Med mina videor vill jag inspirera människor att uppsöka nya kulturer, säger han och ger ett exempel:
– När jag besökte en dansgrupp från Bolivia berättade jag om maten och visade dansen. Sedan berättade gruppen att många hade hört av sig för att få vara med och träna. Det är precis det som är målet – att få människor att mötas över kulturgränserna.
"Det här är det jag verkligen vill göra i livet", säger Erik Nahlén, som jobbade som kommunikatör i 20 år innan han startade Världens bästa mat.
Judit Nilsson
Avvaktar med Kina
Så kommer rätterna in – vårrullar, degknyten i klar buljong, handgjorda dumplings fyllda med fläsk och handgjorda nudlar. Till nudlarna blir det lamm och kummin, typiskt för Xian i norra Kina. Men än så länge vet Erik Nahlén inte särskilt mycket om kinesisk mat.
– Jag brukar gräva ner mig i landets matkultur inför varje besök. Jag har väntat lite med Kina. Det är ett så stort land och behöver flera avsnitt, säger han och hugger in på en dumpling.
Mamma Dongmei Ji, som lagar all mat, driver Xian-köket ihop med sonen Dong Yue. De första åren låg krogen inne i stan, men 2017 kom de till Bäckvägen i Midsommarkransen.
Judit Nilsson
Recenserar inte
Under året har han testat allt från algeriskt långkok och gambisk fiskpaj till fermenterad hästmjölk från Kirgizistan och kryddstark sallad från Laos. Oftast på krogar, men alla länder finns inte på "krogkartan" i Sverige. Därför träffar han även människor från olika länder hemma i deras kök.
Somligt smakar bättre än annat men eftersom han varken är kock eller matkritiker recenserar han inte maten utan beskriver den. Ändå ska han avsluta projektet med att kora "världens bästa matland". Det är han lite kluven inför.
– Det är egentligen ett omöjligt uppdrag men jag måste välja ett land. Det är ett bra sätt att hålla spänningen uppe, säger han.