I tisdags var ledningen för 4H:s riksförbund på plats vid Eolshälls 4H-gård. De var där för att gratulera och för att överlämna den skylt som visar att Eolshälls nu är gårdscertifierad.

– Vi är väldigt stolta. Det här betyder att vi håller en hög och jämn standard och är kvalitetssäkrade, säger verksamhetsledaren Ann Lillqvist.

Bättre säkerhet

Det senaste ett och ett halvt året har hon och hennes kolleger växlat upp gårdens arbete, för att den ska leva upp till kraven i det nya certifieringssystemet. Inte minst har man ökat säkerheten på olika sätt. Djurhanteringen har setts över, brandsäkerheten i byggnaden skärpts och grindar och dörrar förbättrats.

– Och så arbetar vi förstås hela tiden med djurens välmående och ser till att deras naturliga behov tillgodoses så långt det går. Det är en stor och viktig punkt. Vi vill vara ett föredöme, säger Ann Lillqvist.

Eolshälls Gård arbetar också med biologisk mångfald, bland annat genom att bevara svenska lantraser genom genbanksavel. På gården finns både fjällnära kor, Gestrikefår och öländska dvärghöns.

Verksamhet för unga

Sist men inte minst är det också den genomtänkta verksamheten för barn och unga som gör att Eolshälls Gård får certifieringen.

– Det är så roligt. Vi ska hänga upp plaketten förstås, säger Ann Lillqvist.