Enköpingsbo. Filip Lange skriver tillsammans med en författare en barnbok. Foto: Conny Pettersson

Enköpingsbon som vill minska utsatthet med ny barnbok

Med ojämna mellanrum sitter Enköpingsbon Filip Lange i möten med namnkunniga personer. Samtal han själv bjudit in till i syfte att hjälpa andra som blivit utsatta som barn.

  • Publicerad 13:23, 25 jan 2021

Jag bestämde mig för att jag måste träffa henne.

Enköpingsbon Filip Lange är blott 16 år gammal. Sin ålder till trots har han hunnit uträtta mycket. Men enligt honom själv är det här bara början.

Kämpar för andra

Förra hösten arbetade Filip tillsammans med ett skådespelarteam med att spela in och slutföra en kortfilm.

– Det tog mycket mer tid än vad jag någonsin kunnat tro, säger han.

Filmen tar upp något svårt. Något viktigt. Övergrepp mot barn. Något Filip själv utsattes för som liten. Vilket han gick ut och berättade om offentligt förra året. Nu spenderar han mycket tid till att kämpa för att hjälpa andra som blivit utsatta som barn.

Boksläpp 2021

Nu håller Filip tillsammans med en författare på att skriva en barnbok på temat.

– Tanken är att man ska följa en pojkes väg, utifrån ett barns perspektiv, från att ha varit utsatt som liten till att han växer upp och står på egna ben, säger Filip.

Boken riktar sig till målgruppen tre till nio år och är tänkt att släppas någon gång under våren/sommaren 2021.

Mycket möten

Filip går nu sista terminen på Bergvretenskolan. Sin fritid ägnar han, bortsett från att träffa vänner, till samtal. Diskussioner med både namnkunniga och mindre kända personer. Däribland jämställdhetsministern Åsa Lindhagen och den tidigare Abba-medlemmen Anni-Frid Lyngstad.

– Igår fikade jag med en person som var med och startade organisationen Indian Children, som jobbar med utsatta barn i Indien. Och jag har tänkt att fortsätta med de här samtalen som både hjälper utsatta eller som själva varit utsatta, berättar han.

Det finns fler exempel.

I höstas såg Filip prinsessan Sofias dokumentär om Projekt Playground, välgörenhetsorganisationen hon själv var med och startade.

– Hon var intervjuad tillsammans med hennes bästa vän Frida Vesterberg som också var med och grundade playground, säger Filip och tillägger:

– Jag bestämde mig för att jag måste få prata med henne. Hon verkade så intressant. Jag skickade ett mejl och frågade. Sedan dess har vi samtalat några gånger över videosamtal.

Hur hamnar du i sådana här möten?

– Jag jagar dem, säger han och skrattar.

– Man har inget att förlora. Det värsta man kan få är ett nej, tillägger han.

Filip har sedan ett år tillbaka suttit som ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund i Enköping. Men det arbetet har han alldeles nyligen bestämt att lägga åt sidan.

– Jag var tvungen att välja bort något. Det är tråkigt. Men nu håller jag på att skriva en barnbok och jag har andra projekt igång samtidigt som jag vill ha tid till att träffa kompisar, berättar han.

Vad är det för projekt?

– Jag kan avslöja att det har med barn att göra. Mer kan jag inte säga, avslutar han med finurlig min.

Tidigare mordförsöksmisstänkt kvinna frias

Nyheter Den unga kvinna som suttit häktad för mordförsök sedan i mitten av januari har släppts på fri fot.fredag 26/2 14:01

Stöld för 400.000 i Fjärdhundra

Nyheter Polisen misstänker att en internationell liga slagit till i Fjärdhundra. Utrustning värd 400.000 kronor har stulits ur en grävmaskin. Polisen vädjar om att få in vittnesuppgifter.fredag 26/2 13:44