Efter uppgifter om hårda klädregler startade Skolinspektionen en tillsyn mot Engelska skolan i Täby i våras. Nu har Skolinspektionen beslutat att klädreglerna som finns inte får finnas kvar.

Skolinspektionen säger i beslutet att klädreglerna ”inskränker elevernas frihet”.

Aftonbladet har tidigare beskrivit att elever vittnat om att ett synligt bh-band kunde leda till en prick i uppförande och att lärarna använde fingertest för att mäta kjollängder, bland annat.

Elever: "Problematiskt att lärarna säger till"

Skolinspektionen inledde efter detta en tillsyn av Internationella engelska skolan i Täby. De har gjort intervjuer med elever, lärare och rektor på skolan. Som en del av tillsynen har även dokumentation granskats, bland annat skolans dokument avseende ordningsregler.

Skolinspektionen skriver bland annat att elever de talat med har berättat att det i början av årskurs sju har hållits en presentation i skolan där skolans klädkod förklarats för eleverna. Under presentationen har bilder på personer med otillåtna kläder visats upp med ett kryss över.

Bilderna visade till exempel att man inte fick ha kort kjol, korta shorts eller urringad tröja, uppger en lärare.

Drabbar flickor hårdare

Flera elever uttryckte i tillsynen att de upplever att det är problematiskt att lärarna säger till eleverna om deras klädsel. Elever har även sagt till Skolinspektionen att flickor drabbas hårdare än pojkar av reglerna.

"Vissa elever uppger att de har hört från lärare att reglerna finns för att pojkar inte ska bli distraherade", står det i Skolinspektionens beslut.

Det har i tillsynen framkommit från vissa elever, att de inte får ha linnen med för smala axelband band eller tights som inte är tillräckligt täckande.

Uppfyller inte kraven

I beslutet skriver Skolinspektionen att IES i Täby inte uppfyller kraven vad gäller ”skolans uppdrag att gestalta och förmedla individens frihet och integritet”.

Skolan ska ”upphöra med ordningsregler eller andra regler som innebär begränsningar av elevernas val av klädsel”.

Senast den 27 januari nästa år ska de visa hur de slutat med klädreglerna. Om skolan inte följer detta så kan mer ingripande sanktioner bli nästa steg.

Mitt i Täby söker skolan för en kommentar.

Förbud mot korta kjolar på Engelska skolan i Täby

Internationella Engelska Skolan (IES) i Täby tillåter inte för korta kjolar och delar ut extrakläder till elever som har det. Det rapporterar Aftonbladet. Nu anmäler Feministiskt initiativs gruppledare skolan till Skolinspektionen.

Internationella Engelska Skolan har en uttalad klädkod på alla skolor. "Kläder ska vara hela, rena och inte störa undervisningsmiljön." står det på deras hemsida.

Men IES i Täby gäller hårdare regler, rapporterar Aftonbladet.

Det rör kjollängd, utmanande urringning och hur långt ner byxorna sitter. De elever som bryter mot klädkoden får låna extrakläder, bland annat svarta tights som skolan tillhandahåller i ett klädförråd.

Så mäts kjolen

För att se så kjolen inte är för kort kontrolleras längden med ett "armtest".

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven, skriver rektorn på IES Täby, Alastair Wither till Aftonbladet.

Tjejer vars kjolar bedöms för korta får byta till leggins.

Rektor säger att det händer några gånger per år att elever bryter mot skolans klädkod.

– Tidigare, när det var inne med häng på byxorna, handlade det framför allt om pojkar som kom till skolan i kläder där kalsongerna syntes. På senare tid har det handlat om någon enstaka flicka som kommit till skolan i en väldigt kort kjol.

Känner sig obekväma

Lärare och mentorer uppmanas kontrollera så att elever följer klädreglerna.

"Många av oss som jobbar känner oss obekväma med att påpeka elevers klädsel. Hur man väljer att klä sig eller inte har ju inget med skolans uppdrag att göra. Det är galet att man tillåtit detta pågå så länge", säger en lärare till Aftonbladet, som arbetar på en IES-skola i Stockholmsområdet, och som vill vara anonym.

Efter artikeln har Feministiskt initiativs gruppledare anmält Internationella Engelska Skolan till skolinspektionen.

– Vi kan inte ha måttstockar från 50-talet i våra skolor. Det är oacceptabelt att elever utsatts den här typen av kontroll. Därför anmäler jag dem till skolinspektionen, säger Lisa Palm i ett pressmeddelande.

Mitt i Täby har sökt Alastair Wither och IES Täby utan resultat.