Upprustningen av bullerskydden har stött på problem och kan bli dyrare än väntat.

Sedan i augusti har det strömmat in klagomål till Danderyds kommun efter att arbetet med bullerskydden i Enebyberg skapat oreda i trafiken.

"Är totalt stopp. Inte ens polis eller ambulans kan ta sig fram" skriver någon.

En annan skriver så här: "Så snart det blir mer trafik tex morgon eller eftermiddag så blir det problem då det bildas köer som gör att det inte går att komma förbi alls."

Trafiklysen slutade fungera

En av orsakerna är att bygget vid en sektion blivit större än vad man planerat, meddelar ordförande i tekniska nämnden, Bengt Sylvan (L).

– Bygget har blivit komplicerat och vi har samtidigt krav på arbetsmiljö och säkerhet, det är viktigt att förstå, säger han.

Mellan rondellerna vid Coop till Ringvägen har det stundom stannat helt.

Vägen där har blivit enfilig och det har satts in tillfälliga trafiksignaler. När dessa inte har fungerat som det ska har det blivit stopp.

– Det är olyckligt och man blir ledsen när det blir så här. Men vi har varit flexibla och tagit in flaggvakter, och då har det fungerat, säger Bengt Sylvan.

Nyligen gick kommunen ut med information och en uppmaning till resenärer att välja andra vägar. Inom kort hoppas man att flödena ska fungera igen.

– Vi hoppas bli klara med den här delen om ett par veckor, säger Bengt Sylvan.

"Det skapar en irritation"

Trafikflödet på huvudleden från Täby genom Enebyberg är en gammal fråga. Skarpängsbon Olof Englund har länge varit med i frågan. Han tycker att både Täby och Danderyds kommun kan göra bättre.

Att det är problem på vägen är inget nytt, påpekar han.

– Det finns en handlingsoförmåga som är makalös, säger han och tillägger:

– Det skapar en irritation som påverkar alla och som skulle undvikas om man bara ville. Det är så trist att den här underliggande känslan alltid ska finnas.

Olof Englund påverkas inte själv lika mycket som andra bilister, berättar han.

– Nej, men man drar sig från att köra bil här eller åka buss här och det är ju det de vill åstadkomma, tyvärr, säger han.

Bengt Sylvan (L) understryker att de gör vad de kan för tillfället, för att underlätta för bilister.

– Vi förstår att det är många som påverkas, men de som jobbar där är jätteduktiga och vi tittar på flera lösningar för att göra det bättre.

Notan blir dyrare

Arbetet med bullerskydden som har 40 år på nacken togs i april efter lång upphandling, med budget på 29 miljoner kronor.

Kostnaden väntas öka, med förseningarna.

– Absolut, det blir en annorlunda budget. Det får det bli, det får vi ta.

Har du någon uppfattning hur mycket?

– Det är svårt att säga så här tidigt, när vi bara har börjat.

Upprustningen av bullerskärmarna sker i etapper, som går att se via Danderyd kommuns hemsida. Arbetet väntas pågå till augusti, 2023.