När El Sistema kom till Sverige 2010 var det till den utsatta Göteborgsstadsdelen Hammarkullen.

Det var ingen slump. Sedan orkesterskolan föddes i Sydamerika på 70-talet, har tanken varit att genom musiken ge möjligheter till positiv utveckling för barn i områden där resurserna annars är begränsade.

Sedan El Sistema kom till Stockholm 2016 har samarbeten inletts med skolor i bland annat Skärholmen, Rinkeby, Rågsved, Hjulsta – och med Fagersjöskolan och Magelungsskolan i Farsta strand.

Undervisningen är gratis och sker i skolornas lokaler, där eleverna får lära sig spela klassisk orkestermusik tillsammans. På Magelungsskolans hemsida kan man läsa att musiken gynnar inlärningen i andra ämnen, som matematik och språk.

Får inte vara kvar

Trots det får El Sistema inte vara kvar på skolan. På grund av lokalbrist har inga nya grupper med yngre barn startats på tre år. Ett antal äldre elever i årskurserna 3-6 deltar fortfarande, men i höst räcker inte utrymmet ens för dem.

– Vi har haft ett växande antal elever de senaste åren och blivit så trångbodda att vi inte lyckats lösa det med lokaler, säger Helene Litzén, rektor på Magelungsskolan.

Enligt rektorn förs diskussioner med Farsta stadsdelsförvaltning kring om de kan erbjuda en lokal i närområdet. Hon betonar också att dörren till skolan inte är stängd för all framtid.

– Det här är inget varken El Sistema eller vi vill. Målet är att vi ska ha tillbaka dem. Vi ser vikten av det de gör och hur eleverna utvecklas. Det är väldigt berikande för dem, säger hon.

”Inte unikt”

Andreas Rosén, Kulturskolans enhetschef för El Sistema, tonar ner betydelsen.

– Det är inte unikt på något sätt att det uppstår svårigheter med lokaler. Vi har stora grupper med många instrument, det kräver mycket plats. Vi kommer fortsätta samarbeta med Magelungsskolan men inte i den formen, säger han.

El Sistema finns fortfarande kvar på Fagersjöskolan, och sedan i höstas även på Skönstaholmsskolan i Hökarängen.