Krögaren Stina Wallster och hembygdsföreningens ordförande Andreas Tidström. Foto: Claudio Britos

Enebybergs gård är nyinflyttad och redo för gäster

Det planeras redan för invigning, julbord, julgransplundring och midsommar på Enebybergs gård - som nu öppnar igen efter att ha hållit stängt i flera år.

  • Publicerad 15:29, 22 okt 2021

Den här platsen förtjänar så mycket kärlek

Snart öppnar Enebybergs gård igen, efter att ha hållit stängt i flera år.

Därmed ser även midsommarfirandet och julgransplundringen ut att vara räddad i Enebyberg, berättar Andreas Tidström, ordförande i hembygdsföreningen.

– Vi planerar för det. Det ska verkligen bli spännande när alla får se hur det har blivit här inne, säger han.

Planerar för julbord

Täbykrögaren Stina Wallster, som driver en restaurang- och cateringverksamhet i Täby, fick till slut kontraktet att driva gården. Hon berättar att det finns många planer på att få liv i gården igen.

– Det är lite skräckblandad förtjusning, det får man säga. Det känns som ett jätteåtagande. Det är en plats med stark tradition som många har en personlig relation till.

Till den 24 november väntas första julbordet öppna. Efter det planeras en restaurang öppna i huset.

– Då kan man komma hit när man vill, säger Stina Wallster.

"En kamp"

För de engagerade föreningsmedlemmarna i Enebyberg har vägen hit dock varit brokig.

Sedan gården stängde för ungefär fyra år sedan har det pågått ett renoveringsarbete och sökts efter en kommersiell aktör som kan täcka fastighetens kostnader. Under tiden har hembygdsföreningen, som har nästan 500 medlemmar, fått flytta runt och hålla hus på olika platser i Enebyberg.

Tidigare ordförande, Carl Johan Gezelius, säger att det har varit jobbigt för föreningen.

– Det har varit en lång kamp Gården ska vara levande, och nu känns det bra när det finns en bra entreprenör som vi tror på, säger han.

Nyrenoverat. Hembygdsföreningens ordförande, Andreas Tidström, och Stina Wallster, krögare, i den nyrenoverade gården. Foto: Claudio Britos

Nyrenoverat. Gamla möbler har bytts ut mot nya och väggarna har fått nya färger - bland många förändringar på gården. Allt har gått till enligt reglerna, meddelar föreningen. Foto: Claudio Britos

Kamp. Tidigare ordförande i föreningen, Carl Johan Gezelius, tror att Triften kan väcka liv i gården igen. Foto: Claudio Britos

Andreas Tidström, som nyligen tillträdde som ny ordförande, instämmer.

– Visst har det varit tufft. Att vi kan vara här fysiskt på Enebybergs gård är ett existensberättigande för oss som förening.

Ännu är det inte klart hur föreningen ska kunna verka permanent på gården i framtiden. I väntan på en lösning har man fått flytta in i en barack på gården.

– Det funkar just nu för oss, men vi kan inte öppna för allmänheten där vi håller till nu.

– Vi hoppas på en permanent lösning, men väntar på ett förslag från Djursholm AB, säger Andreas Tidström.

En viktig mötesplats

Enebybergs gårds förening och Stina Wallster från Triften framhåller att Enebybergs gård ska bli en mötesplats, precis som det har varit förut. Det ska båda finnas plats för en restaurang – och hållas allmänna sammankomster av föreningen.

I augusti smygöppnade Triften gården. Om lite mer än en månad, den 20 november, ska hela kåken invigas. Andreas Tidström visar upp de lokalerna som har renoverats - topp till tå.

– Det är verkligen superläckert.

Stina Wallster och Andreas Tidström hoppas att det ska bli en mötesplats igen i Enebyberg.

– Enebybergs gård ska bli mer tillgängligt. Den här platsen förtjänar så mycket kärlek, säger Stina Wallster.

Enebybergs gård

Visste du att huvudbyggnaden uppfördes 1775 av bryggaren Anders Berg? Gården köptes 1780 av Thur Liebman som bygga på den andra våningen.

Efter flera ägarskiften under 1800-talet köptes gården av Ernst Kihlberg, vilket blev startpunkten för Enebybergs villastad. Inom kort ska Enebybergs allé döpas efter Ernst Kihlberg, meddelar föreningen.

Datum:

20 november invigs gården för allmänheten.

24 november hålls det första julbordet, då även restaurangverksamheten öppnar.

Visa merVisa mindre