Dags att kavla upp – för tredje gången. Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson meddelade att dos 3 ska ges till alla över 16 år. Foto: Pressbild/Kristian Pohl/Regeringskansliet

En tredje dos vaccin mot covid-19 ska erbjudas till alla

Nu ska alla som fyllt 65 år, samt de som arbetar inom äldrevård och hemtjänst, få en tredje dos vaccin mot covid-19. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten i dag.

  • Publicerad 14:45, 27 okt 2021

Alla som fyllt 65 år ska nu erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på onsdagen.

Och klockan 15 öppnade Region Stockholm bokningen för 65-plussarna. De kan boka via telefon, vars nummer finns på 1177, på drop in på vaccinationsmottagning eller buss, eller på vårdcentral.

Sms-påminnelse

De som har appen Alltid öppet får ett sms när det gått sex månader sedan den andra dosen med uppmaning att boka dos 3. Det ska nämligen gå minst sex månader mellan doserna.

Förutom dem som fyllt 65 ska hemtjänstpersonal, de som arbetar på särskilda boenden för äldre och inom hemsjukvården få en tredje dos vaccin.

Samordnas med influensavaccin

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade att man sedan successivt kommer att erbjuda en tredje dos till övriga grupper, ner till 16 år, under vintern och nästa år.

– Det är viktigt att prioriteringsordningen följs. Regionerna sköter planeringen av detta. I vissa fall kan dos tre samordnas med vaccineringen mot säsongsinfluensan.

80+ har just startat

I Region Stockholm har även vaccineringen för länets 100 000 80-plussare nyligen öppnat. Brev skickas ut till alla under vecka 43 och 44.

Men redan den 4 oktober inleddes vaccinationen vid äldreboenden och för personer i riskgrupp. De som har hemtjänst och är under 80 år ska redan ha fått information via sin kommun. Personer med hemsjukvård blir kontaktade av sin vårdcentral.

Alla 80-plussare kan nu få tredje dosen covid-vaccin

Två miljarder till

Den 1 november upphör rekommendationen att alltid göra PCR-test vid minsta symtom.

– Tack vare den höga vaccinationstäckningen befinner vi oss i ett gynnsamt läge. Men det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid sjukdom, inte minst för att minska spridning av influensa och RS-virus. Och ovaccinerade, de som arbetar inom hemtjänst, LSS eller befinner sig i en smittspårningskedja ska fortsatt testa sig, sade Lena Hallengren.

Två miljarder extra har regeringen avsatt för att upprätthålla testkapaciteten även under 2022.