Förfallet i Sätra centrum märks tydligt inne på gym Elite sports club. Det droppar vatten ner från taket på dem som tränar, det går inte att duscha i damomklädningsrummet och i höstas var det fyra grader i en hel vecka. Det dåliga underhållet gör att flera av kunderna börjat säga upp sig. Så konkursen och en ny köpare ses som en befrielse, säger gymägaren Christian Rosén

– Det är så skönt. Vi har betalat full hyra här i flera år för ingenting, säger han.

Nu hoppas han på förändring.

– Det bästa vore en seriös och rik ägare som har pengar att bygga om och vill driva centrum. Men man vet inte vem det blir så det bästa vore om Stockholms stad tog över, säger han. 

Stora skulder

Det var den 19 februari som Sätra centrum fastigheter AB samt Sätra Förvaltnings AB gick i konkurs på egen begäran. Företaget har skulder på omkring 200 miljoner kronor, och flera bolag i samma koncern är redan i konkursprocesser på grund av bristfällig ekonomi.

Tills en köpare hittas drivs centrumet av konkursförvaltaren, och framtiden för centrumet är oviss.

Planerna på ett nytt Sätra centrum har funnits i många år. Redan 2022 skulle ombyggnationen av den slitna byggnaden ha påbörjats, men projektet har skjutits fram flera gånger eftersom centrumägaren saknat finansiering.

– Det bolag som har gått i konkurs har också varit initiativtagare till stadsutvecklingsprojektet tillsammans med en annan aktör. Bolaget har inte kunnat visa på en finansiell förmåga, därför har vi inte kunnat komma vidare med de avtal och beslut som krävs för att projektet ska gå framåt, säger Louise Bill, enhetschef på exploateringskontoret.

Konkursförvaltaren Hans Renman arbetar just nu på ett anbudsunderlag och hoppas vara klar inom kort för att diskussionen om försäljning kan sätta i gång. Några har hört av sig redan nu.

– Vi hoppas få ett så högt värde som möjligt. Min uppgift är att sälja så snart jag får ett acceptabelt bud.

Han utgår från att den aktör som köper centrumet kommer att ha större förutsättningar än den tidigare ägaren att driva igenom en ombyggnation. De han har haft kontakt med hittills har inga avsikter att driva centrumet vidare som det ser ut nu, utan vill bygga nytt.

– En konkurs kan kännas som att det bara blir värre och värre, men i det här fallet tror jag att det är tvärtom. Det är nu det vänder, säger Hans Renman.

Staden vill fortsatt se en utveckling av Sätra centrum, men det kan dröja.

– Vi kan gå vidare först när det finns en part som har ekonomisk stabilitet. Vi har kontakt med konkursförvaltaren av bolaget och följer deras process, säger Louise Bill.

Icahandlaren Andreas Bylger ser positivt på nya ägare och hoppas de även ser över parkeringsfrågan.

Icahandlaren Andreas Bylger ser positivt på nya ägare och hoppas de även ser över parkeringsfrågan.

Angie Gray

Liksom gymägaren Christian Rosén är Icahandlaren Andreas Bylger positiv till konkursen. 

– Sätra centrum har gått på tomgång i flera år, så på sätt och vis är det här bra för nu kan vi komma vidare. Jag hoppas att Stockholms stad, kanske tillsammans med någon annan aktör, ska köpa och driva centrum. 

Vill ha besked

Ha Nguyën som äger skönhetssalongen Lux beauty box har tröttnat.

– Jag vill inte ha kvar min lokal. Hyran är hög och många kunder är rädda efter skjutningarna och vågar inte komma hit. Jag tycker att staden ska ta över och öka säkerheten här. Om centrum blir bättre och hyrorna lägre så kan jag tänka mig att stanna, men inte som det är nu.

För Aydin Peletas som driver Pizzeria Korall spelar det ingen roll vem som äger centrumet. Men han vill ha besked om centrum ska byggas om eller inte.

– Nu vet man inte om de ska riva eller om det ska vara kvar och då kan man inte investera i sin restaurang ­eller göra om för man vill inte förlora pengarna.