Morgonpromenad. Mitt i tog en promenad över till Tranholmen för att se vad som händer på ön en höstmorgon. Foto: Claudio Britos

En promenad till Tranholmen

Sedan första november kan man återigen gå till Tranholmen. Mitt i tog en promenad över gångbron för att se vad som händer på ön en morgon i november.

  • Publicerad 11:00, 13 nov 2021

Foto: Claudio Britos

Efter en stund på ön kommer David Edmark åkande. På sin flakmoppe har han säckar med eklöv som han sedan ska frakta med båt till fastlandet för att kompostera. Han berättar att han bott nitton år på ön och trivs bra. Han menar att gångbron underlättar en del i vardagslivet särskilt för barnfamiljer

– I november är man glad att bron kommer och i april är man glad att den tas bort så man får uppleva ölivet, säger han.

Foto: Claudio Britos

När vi pratar med David Edmark kommer en annan man.

– Det är ju honom ni ska prata med i stället, utbrister David plötsligt.

Han heter Göran Karlsson och kallar sig själv för öns entreprenör och sköter om nästan allt på ön, klipper alla grönområden, hämtar byggmaterial till byggena på ön och levererar matkassar till de öbor som beställt. Han är även den som hjälper till när någon flyttar till och från ön. Därför känner han alla som bor här.

– Nu är jag på väg till Islinge på Lidingö för att hämta material till ett bygge, säger Göran Karlsson.

Foto: Claudio Britos

På vår väg tillbaka till fastlandet igen möter vi Sara Jansson och Sara Degrér som tar en morgonpromenad så här på måndagen. Det är något de brukar göra när gångbron till Tranholmen är på plats och tycker att det är en bra runda.

– Det är lugnt och oftast torrt, säger de.

Foto: Claudio Britos

Mia Cullin och hunden Tim tycker att det är bra att bron äntligen är tillbaka så att de kan promenera runt ön, något de brukar passa på att göra mycket under perioden då bron är uppe eftersom det är så hundvänligt där förklarar hon.

– Det är bra att gå med hunden här för att det är så lugnt och det finns inga bilar.

Ö-fakta

Tranholmen är en ö på 49 hektar i Lilla Värtan. På ön finns i dagsläget omkring 195 fastigheter på ön. En vintergångbro finns årligen upprättad mellan Stocksund och Tranholmen från 1 november till 15 april. Förutom gångbron finns det sedan 2020 en SL-båt till Ropsten som trafikerar en gång i timmen året om.

Källa: Danderyd kommun/ tranholmen.se/ SL