Med start 6 februari arrangerar Farsta föreningsråd åtta konserter på Farsta gård under våren. Fyra av konserterna består av klassisk musik och de andra fyra av folkmusik.

– Det saknas en scen för klassisk och folkmusik. Det har minskat med åren eftersom de som hyr oftast inte har råd. Kultur måste subventioneras lokalt, säger Magnus "Mankan" Marcks som är en av arrangörerna.

Sång och dans

Den klassiska musiken framförs av elever på Kungliga musikhögskolan. Magnus Marcks säger att många av dem är vana att ha konserter i stan.

– Jag ville göra något liknande i Farsta så jag fick tag på Erik Lanninger, en lärare som plockade ihop olika instrumentgrupper med elever, säger Magnus.

Violinister, trumpetare, flöjtister och cellister finns alla på listan bland uppträdande.

– Sedan tog jag kontakt med Erland Westerström, en munspelare och folkmusiker. Så han sköter den delen.

Folkmusikkonserterna inleds med dansundervisning av folkdans och efter konserterna fortsätter dansen för de som är sugna.

"Alltid fullsatt"

Ladan på Farsta gård har "en bra flygel och ett utmärkt dansgolv" enligt Magnus.

– Man måste ta vara på möjligheterna. Farsta föreningsråd har ett uppdrag att förvalta kultur och hjälpa ideella föreningar. Jag tycker att det här ska finnas med då.

Magnus är själv musiker på heltid och spelar kontrabas.

– Jag spelar jazz på Farsta gård med vänner varje onsdag. Då är det alltid fullsatt. Mest med pensionärer.

Han hoppas att uppslutningen blir lika bra på de kommande konserterna.

– Jag tror ryktet kommer sprida sig. Jag hoppas att vi lockar entusiaster. Folkmusik, klassisk musik och jazzmusik är kulturformer som inte bara är för underhållning utan de har en djupare själ. Jag vill att de ska få större utrymme så att folk upptäcker det.