Hilma Rantanens ögon är sorgsna när hon gläntar på den Gunnebogröna grinden till kommunens tomt.

– Det är min blåbärsstig. Jag har plockat många liter här.

Hon har bott i snart 25 år i villan på Fågelstigen i Norra Lännersta. Den tallbevuxna bergsknallen på andra sidan stängslet kväver vrålet från Värmdöleden. Men nu har Nacka kommun pekat ut fastigheten vid Trafikplats Orminge som en av tre i kommunen som är lämplig för en stenkross.

– Kommunen äger ju marken och skulle gärna vilja ha ett verksamhetsområde med företagsetablering på platsen och då behöver man spränga ner en del av berget. Då skulle man kunna tänka sig en tillfällig stenkross för att ta hand om massorna. Men i så fall får vi se hur vi kan dämpa bullret, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M).

Stopp på Kummelberget

Även Kummelbergets industriområde ansåg tjänstemännen vara en bra plats. Fastigheten ligger i skogen precis bakom HSB:s skylt om försäljning av bostadsrätter på Telegrafberget och 600 meter från Yasuragi. Men efter en storm av kritik från Nackabor och spahotellet stoppade politikerna nyligen planerna.

– Nacka ska vara en grön och trivsam plats där du kan höra fågelkvitter – då kan vi inte ha en massa stenkrossar överallt. Nacka är litet och tätbebyggt och det är inte lämpligt att ha stenkrossar på platser som stör, säger Mats Gerdau (M).

Återstår gör Kovik där Frentab har drivit stenkross tidigare. Men sedan tillståndet gick ut den 1 juni 2020 krossas ingen sten här längre.

Här kan Nackas närmaste stenkrossar öppna:

Fick gå i diket

Frentab ansökte först om att utöka verksamheten. Från 140 till uppåt 1 355 tunga fordonspassager per dag på Lagnövägen. Men 2019 sa mark- och miljödomstolen nej. Trafiken ansågs för farlig.

”Det finns inget utrymme för gångtrafikanter, vilket också framgick när en person som gick längs vägen fick gå ner i diket”, konstaterade rätten efter ett besök.

Frentab backade och nöjer sig till en början med 155 fordonsrörelser per dygn tills trafiksituationen är säkrare. Om företaget får fortsätta krossa är man också villigt att tillsammans med Nacka kommun betala för en gång- och cykelväg från korsningen Lagnövägen-Gamla Skärgårdsvägen till stenkrossen.

Frentabs justerade ansökan ska nu prövas. Ny rättegång i mark- och miljödomstolen väntas i maj.

Miljögruppen, Nacka miljövårdsråd, Nacka golfklubb och flera privatpersoner är negativa till en stenkross intill Velamsunds naturreservat, 250 meter från golfklubben och en kilometer från ridskolan.

Sparar 1 miljard

Nacka kommun, Värmdö kommun och länsstyrelsen är positiva.

Nacka kommun och privata byggföretag räknar med att spara 1 miljard kronor om de 12 miljonerna ton jord- och bergmaterial som behöver schaktas och sprängas bort på västra Sicklaön kan hanteras lokalt. Dessutom kortas de 9 000 lastbilstransporterna som ska frakta bort 90 000 kubikmeter berg- och jordmassor – när sydöstra Boo byggs ut.

– Alla inser ju att det är bra att ta hand om massorna lokalt och undvika långa transporter. Vi tycker att Kovik är en acceptabel lösning, säger Mats Gerdau (M).

Hilma Rantanen känner sig maktlös.

– Det spelar ingen roll vad jag säger – de gör som de vill ändå.