Jan och Sara Melander på Dalénum Glassbar & cafe kör sitt sjunde år vid vattnet.

Jan och Sara Melander på Dalénum Glassbar & cafe kör sitt sjunde år vid vattnet.

Anna Ludvigsson

Sara och Jan Melander med familj har drivit Dalénum Glassbar & café - Lidingö glass i sju år.

– Vanilj, choklad och romrussin är alltid populärt. Många äldre kunder köper cassataglass och barnen älskar oreo, berättar Sara.

Nytt för i år är ananassorbet, dulce de leche och maracuya.

– Vissa kunder kommer hit två gånger på en dag, en gång själva lite i hemlighet och senare med barnen, säger Sara.

Sara Melander och hunden Simba på Dalénum Glassbar & cafe.

Sara Melander och hunden Simba på Dalénum Glassbar & cafe.

Anna Ludvigsson

Det är alla trevliga kunder som gör att de fortsätter, trots att det ibland är tufft när glassbaren är så väderberoende.

– Det är väldigt fint när vi först träffar ett par med en liten bebis och sedan kommer barnet och väljer glass själv efter några år.

Här finns även glass för fyrbenta vänner. Då är det lever och älgsmak som gäller.

Lukas Wiklund på Betsy Sandberg choklad & glass visar upp en kunds glass.

Lukas Wiklund på Betsy Sandberg choklad & glass visar upp en kunds glass.

Anna Ludvigsson

Betsy Sandberg choklad & glass har funnits på Lidingö sedan 1926. Glassen började de med 2016, berättar chokladmakaren Lukas Wiklund. Det är han och hans familj som driver butiken vid Lidingö centrum och Östermalms saluhall. Glassen görs på plats bakom butiken.

– Populärast är vår stracciatella. Eller kanske persikoglassen, säger glassmakare David Holmberg.

– Eller hallon- och jordgubbsorbet kanske, fyller Lukas Wiklund i.

Butikens läge gör att det inte är så många som promenerar förbi.

Hos Betsy Sandberg choklad & glass kan man köpa alla möjliga glasstillbehör.

Hos Betsy Sandberg choklad & glass kan man köpa alla möjliga glasstillbehör.

Anna Ludvigsson

– Lidingö centrum skulle ju byggas ut åt det här hållet, men det blev ju aldrig så.

Alla deras glassar är laktos- och glutenfria.

– Det handlar mest om svinn, glassen håller längre då.

på Azuki serveras olika smaker av italiensk gelato.

på Azuki serveras olika smaker av italiensk gelato.

Anna Ludvigsson

Ett kanske otippat glasshak på ön är Azuki sushi i Lidingö centrum.

De har öppnat sin glasskiosk för säsongen där de säljer italiensk gelato och mjukglass.

– Mest poppis är ­kokos, choklad och vanilj, berättar Alexander Westerberg, en av ägarna.

De har även mer exotiska smaker som Aperol spritz och Piña colada.

Anna Ludvigsson