Göteborg

Syftet med tävlingen är att visa vilka stora ytor bilarna tar i våra städer.

– Med tävlingen om Sveriges fulaste parkeringsplats vill vi uppmärksamma att många platser borde vara till för människor i stället för bilar. Det är dags att börja prata om de stora fördelar som finns med ett minskat bilberoende, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

"Kunna ströva längs vattnet"

I tävlingen om Sveriges fulaste parkeringsplats hamnade Eskilstuna på första plats med en parkeringsplats i bostadsområdet Årby, som byggdes i samband med miljonprogrammet under 1960-talet.

På andra plats hamnade Göteborg med p-platsen vid Skeppsbron, alldeles vid älven.

"I stället för att människor ska kunna ströva längs vattnet, eller att platsen används till bostäder eller grönytor, breder sig en stor asfalterad parkeringsplats ut i de centrala delarna av staden", skriver Naturskyddsföreningen i sin motivering.

Invaderat våra städer

– Sedan 1950-talet har bilen bokstavligen invaderat våra städer och vi svenskar har stadsplanerats in i ett djupt bilberoende. Parkeringsplatserna är en del av detta och idag finns det fler p-platser än människor i Sverige och mer parkeringsyta än bostadsyta. Vi behöver bryta vårt bilberoende och det går att göra med medvetna insatser, säger Beatrice Rindevall.

Falkenberg kom på tredje plats med en typisk torgparkering i en mellanstor svensk stad. På det som en gång var ett centralt torg finns idag en stor parkeringsplats.