Två generationer. Emil Werner med farfar, Bajen-ikonen Mats Werner. Nu går Emil i farfars fotspår och satsar på spel i Hammarby. Foto: Trine Werner

Emil, 15, tackade nej till Italien - går i farfars Bajen-spår

I våras fick 15–åriga fotbollsstalangen Emil Werner från Kolvik ett klubberbjudande från Parma. Men han tackade nej. Istället skrev han på för Hammarby, klubben som hans farfar en gång spelade i.

  • Publicerad 09:11, 27 jun 2022

Emil Werner började spela fotboll redan som femåring med storebrorsan i Värmdö IF. När han var sju år började han i Hammarbys pojklag.

När Mitt i träffar Emil hemma i villan i Kolvik har sommarlovet precis börjat. I slutet av april blev han inbjuden till det italienska laget Parma för att provspela efter att ha blivit upptäckt av några talangscouter på en ungdomscup. 

Han åkte ner till Parma i fyra dagar för att träffa laget och spela. Efter det fick han erbjudande om kontrakt. 

Hur känns det?

– Det är jättekul. Det är ju en dröm att få spela utomlands.

När bär det av?

– Jag tackade faktiskt nej. Det kändes inte rätt just nu tidsmässigt, helt enkelt. 

I stället valde Emil nyligen att skriva på ett ungdomskontrakt med Hammarby för deras U16-lag, ett lag som han spelat i sedan 1,5 år tillbaka. 

– Genom att erbjuda kontrakt visar klubben att det är en spelare som de vill satsa på, förklarar han. 

Emil är inte den första i familjen att spela i Hammarby. Hans farfar är nämligen Mats Werner – en riktig Bajen-ikon. Därför känns det extra kul att spela just där.

– Det är en väldigt stor ära framför allt för mig att representera Hammarby men också för hela familjen.

Men att satsa på fotbollen har inte alltid varit självklart. Efter några klubbyten tappade han lusten att spela och övervägde att sluta redan som 12-åring.

– Då visste jag inte alls vad jag skulle göra och det kändes inte alls bra.

"Dröm att lyckas"

Efter mycket funderande valde han att gå tillbaka dit det en gång började, Värmdö IF, och fick tillbaka glädjen till sporten igen. Därefter har han spelat i både Nacka, Brommapojkarna och nu Hammarby.

– Jag har alltid haft en dröm att lyckas med fotbollen men aldrig tyckt att jag är tillräckligt bra. Det är de senaste åren som jag har förstått att jag kan lyckas.

Även om han är nöjd med sitt nya kontrakt i Hammarby, finns ändå drömmen om att spela utomlands kvar. Men när det sker spelar mindre roll, bara det är en klubb där han kan utvecklas och trivs bra i.

– Då spelar det inte så stor roll om jag flyttar nästa år eller om fem år.  

I början av juli ska Emil åka på svenska landslagets riksläger i Halmstad där U15-laget tas ut inför landskamperna mot Finland senare i sommar. Nu hoppas Emil att han är en av de som får chansen att representera blågult.

– Man får åka dit och prestera sitt bästa, säger han.

Bajen."Klubben i mitt hjärta och familjens hjärta" Hammarby har en speciell del i Emils liv. Foto: Madelene Hergils

Emil Werner

Ålder: 15 år.

Bor: Kolvik.

Familj: Pappa Robert, mamma Trine och brorsan Elias.

Aktuell med: Fick erbjudande om att spela i den italienska klubben Parma, men tackade nej. Skrev i stället på för Hammarby där hans farfar Mats Werner spelade en gång i tiden.

Visa merVisa mindre