Domen för det uppmärksammade mordförsöket i Hökarängen meddelades av Södertörns tingsrätt på fredagen. Sex personer stod åtalade för att ha planerat att döda en 37-årig gängkriminell i maj 2021.

Samtliga fälldes för medhjälp till försök till mord. 24-åringen från Farsta dömdes även för förberedelse till mord och grovt vapenbrott till elva års fängelse. Hans 22-årige kumpan dömdes till tio års fängelse.

Två män med koppling till MC-gänget Bandidos dömdes till tio respektive åtta års fängelse. De var enligt domen drivande i planeringen av dådet. För utförandet ska de ha anlitat Farstaborna, som enligt polisen tillhör en lokal kriminell gruppering.

Pistolen strejkade

Tillsammans lyckades de också locka 37-åringen till en plats där dådet skulle genomföras. Sent på kvällen den 18 maj 2021 kom han i bil till Munstycksvägen i Hökarängen – enligt domen i tron att han skulle få tag på narkotika. I stället fann han sig stirrande in i mynningen på en pistol.

Men några skott avlossades aldrig. Enligt domen hade pistolen laddats med ammunition av fel kaliber. 37-åringen lyckades fly.

Pistolen som användes vid mordförsöket hade laddats med fel ammunition.,

Pistolen som användes vid mordförsöket hade laddats med fel ammunition.,

Ur polisens förundersökning

Använde FBI:s chatt

Bevisningen i målet bygger på avslöjande chattmeddelanden i den krypterade teletjänsten Anom dagarna före och efter mordförsöket. Där diskuterade de inblandade till exempel varför pistolen inte fungerat, och skickade dessutom bilder på den.

Vad de inte visste var att Anom skapats av FBI som kunde se alla chattar och delade med sig av informationen till svensk polis.

Enligt tingsrätten kunde Anom-telefoner och användarnamn knytas till Bandidos-männen respektive de båda Farstaborna.

Advokat: Kommer att överklaga

Ingen av de åtalade svarade på frågor om mordförsöket när rättegången hölls i december. Samtliga sex dömdes mot sitt nekande.

22-åringens advokat Joel Apitzsch säger att domen kommer att överklagas.

– Vi tycker tingsrätten nått en felaktig slutsats. Det finns utrymme för att andra personer använt den här telefonen, säger han.

Även 24-åringens advokat Kristofer Stahre tänker överklaga.

– Det är beklagligt att tingsrätten inte alls tagit till sig av förvarets argument, säger han.