Under fem dagar i maj i fjol pågick intensiva förberedelser för att mörda en 37-årig man med koppling till den kriminella MC-världen.

Två medlemmar i ett annat MC-gäng, Bandidos, var enligt åtalet drivande. Motivet var att en av dem kände sig hotad till livet av 37-åringen, uppger åklagaren Eva Wintzell.

– Därför försökte de förekomma honom, säger hon.

Uppdraget att organisera och utföra mordet ska Bandidos-männen ha gett till tre yngre Farstabor från en lokal kriminell gruppering.

Använde fel ammunition

En av deras uppgifter var enligt åtalet att hitta en lämplig plats för mordet. Dit skulle 37-åringen sedan lockas av en kvinnlig bekant.

Den 18 maj var det dags att sätta planen i verket. Sent på kvällen kom 37-åringen till Munstycksvägen i Hökarängen där minst en beväpnad person väntade på honom. På nära håll fick han en pistol riktad mot sig.

Men något skott kom aldrig. Vapnet klickade – och 37-åringen undkom. Enligt åtalet hade pistolen laddats med fel sorts ammunition.

Viktiga bevis i chatt

Vid tidpunkten bedrev polisen redan spaning mot flera av de misstänkta.

– Det fanns polis på flera platser i Hökarängen men de förstod inte då vad det var de såg. Det var först efteråt när vi läste chatten, säger åklagare Eva Wintzell.

Brottet ska ha planerats genom chattmeddelanden i den krypterade teletjänsten ANOM. Vad få kriminella då kände till var att internationell polis redan hade lyckats knäcka den.

I polisens förundersökning finns mängder med avslöjande meddelanden från dagarna kring mordförsöket. Bland annat skickades bilder på den strejkande pistolen. Den hittades senare gömd i ett cykelrum i Hökarängen.

Åtalades för medhjälp

Vem som höll i vapnet vid mordförsöket vet polisen dock inte. De båda Bandidos-medlemmarna, de tre Farstaborna och den 30-åriga kvinnan – som också har kopplingar till Bandidos – åtalades samtliga för medhjälp till mordförsök.

En av Farstaborna, 24 år gammal, åtalades även för förberedelse till mord. Han är enligt förundersökningen ledargestalt i en lokal brottsgruppering och bror till den man som mördades i en gängkonflikt på Årstabron 2020.

Någon koppling till det mordet finns dock inte enligt åklagaren Eva Wintzell.

– De har troligtvis bara fått det här i uppdrag, säger hon.

Rättegången vid Södertörns tingsrätt avslutas den här veckan.