Ellinor Swales har bott i Barkarbystaden i tre år och märkt att nedskräpningen blivit värre. Efter att hon tröttnat på att hennes hund försökte äta skräpet arrangerar hon nu en städdag i Barkarbystaden. Och hon vet att intresset finns hos fler.

– Det är många i Facebookgrupper som har klagat på nedskräpning. Jag har själv märkt att det ligger hushållssopor på gatan när jag har varit ute med hunden. Det känns inte som ett jättemysigt område att bo i, säger hon.

Ellinor Swales med sin hund Alfie.

Ellinor Swales med sin hund Alfie.

Ellinor Swales

Hon frågade i en grupp på Facebook om intresset fanns för en städdag. Och det gjorde det.

– Det var ganska många som sa att de hade tänkt tanken, så jag hoppas att det är många som dyker upp, säger Ellinor.

Engagemanget växer

Städdagen ska äga rum den sjunde april och än så länge har ett tiotal personer tackat ja i Facebook-evenemanget. Dessutom har Ellinor håvat in flera sponsorerer.

– Jag hörde av mig till några lokala företag för att se om de kunde bidra med något, till exempel hundbajspåsar. Jag försökte höra av mig till kommunen men de har inte svarat ännu, säger hon.

Dan Hellström är parkförvaltare i Järfälla kommun. Han välkomnar initiativet och skriver i ett mejl till Mitt i att det som plockas upp kan slängas i papperskorgarna på trottoaren. Om extra tömning skulle behövas går det bra att höra av sig till kommunens servicenter.

"Jättepositivt att de boende känner för och tar ansvar för sin närmiljö. Var försiktig och undvik trafikmiljön av säkerhetsskäl", skriver han.

Att Barkarbystaden har sett mycket nedskräpning förklarar han med att det är stor inflyttning i området och många byggprojekt som överbelastar avfallshanteringen.

Det är inte ovanligt att folk lämnar hushållssopor på gatorna. Det vill Ellinor ändra på.

Det är inte ovanligt att folk lämnar hushållssopor på gatorna. Det vill Ellinor ändra på.

Ellinor Swales

Ellinor vill gärna lägga lite extra kärlek runt kyrkparken på städdagen.

– När folk ser att vi som bor här engagerar oss så kanske de blir mindre benägna att skräpa ner, säger hon.