Våffelmys, Samuel Platt testar "hjärtvåfflor" i vårsolen. Med sylt och grädde förstås. Foto: Pekka Pääkkö

Ellens våfflor går hem hos Värmdöborna

Gustavsbergs egen våffelstuga lockar allt fler besökare. Här träffas äldre och yngre för att frossa i våfflor. Men det finns en risk att gården måste rivas.

  • Publicerad 10:32, 21 apr 2021

– Guu va gott det var! Säger Harriet Vinghed och hugger in på sin våffla med räkor och rödlök.

– Och jag får min standard, mycket hallon och ingen grädde. Jag gillar inte grädde, säger kompisen vid bordet bredvid, Karl-Erik Skog.

Pensionärerna i SPF Värmdö träffas på Våffelmakeriet i Gustavsberg varje torsdag för att äta lunch och ta ikapp det senaste skvallret. Det är enda fikastället de hittat med tillräcklig plats för alla att mötas under pandemin, förklarar de.

Brasa och uteservering

Även Värmdös Röda korset har sina möten där och många barnfamiljer stannar till för en lunch eller en våffla med sylt. Klart är att den stora våffelstugan har blivit en poppis mötesplats för Värmdöborna. Varför? Mysigt, bra med plats och goda våfflor blir svaren när tidningen frågar. Vintertid brukar de elda i brasan inne i huset, och såhär års öppnar deras stora uteservering.

Ägaren Ellen, som nyligen bytte namn från Ahlm till Jungbeck, har drivit våffelkaféet i tre år och märker en ökning av gäster varje år. Hon har gått från ett par-tre anställda till tolv i dag.

– När jag startade såg jag framför mig att jag skulle stå att prata lite med gästerna, grädda en våffla då och då, ta en kaffe, säger hon och skrattar. Men det har blivit mycket mer att göra än jag trodde. Det är alltid några som hänger på låset när vi öppnar och sedan är det fullt ös tills vi stänger.

Våffelmys, Sara Platt och sonen Samuel testar "hjärtvåfflor" i vårsolen. Foto: Pekka Pääkkö

Kompisträff. Monika Rönnqvist och Harriet Vinghed träffas på Våffelmakeriet varje torsdag klockan 11, ihop med övriga i gänget från SPF Värmdö. Foto: Pekka Pääkkö

Våffelfabrik. Ägaren Ellen Jungbeck gräddar våfflor torsdag till söndag, året runt. Foto: Pekka Pääkkö

Ellen Jungbeck är ursprungligen från Jönköping, men Värmdöbo sedan sju år tillbaka. Idén med våfflor fick hon en dag när hon gick förbi den då igenbommade gården och efter några samtal fick ja att hyra lokalerna.

– De flesta älskar våfflor och det finns inget liknande ställe i Värmdö, så jag valde att köra på det. Jag vill också att det ska vara barnvänligt, det ska finnas mycket ytor att leka på. Jag har själv barn och vet hur det är.

Osäker framtid

Våffelmakeriet är samtidigt en second hand-butik, så alla möbler inne i huset är till salu. Det är sådant som skänks av Värmdöborna och pengarna går in i verksamheten.

– Jag tycker om hållbarhetstanken. I stället för att slänga något man inte vill ha längre, och inte får sålt, lämna det till mig så kanske någon köper det, säger hon.

Ellen Jungbeck vill fortsätta driva Våffelmakeriet så länge hon kan på samma plats, men det finns ett orosmoln. Gården där våffelserveringen ligger kan nämligen komma att rivas eller flyttas för att ge plats åt nya bostäder. En detaljplan håller på att tas fram för detta.

– Vi får se vad som händer, jag håller tummarna att huset får ligga kvar, säger hon.

Våffelfabrik. Ägaren Ellen Jungbeck gräddar våfflor torsdag till söndag, året runt. Foto: Pekka Pääkkö

Hög mysfaktor. Alla möbler inne på Våffelmakeriet är till salu. Foto: Pekka Pääkkö

Våfflor och second hand

Vad: Våffelservering och second hand-butik. I normala fall går det att hyra övervåningen på huset till möten och barnkalas.

Var: Skärgårdsvägen 14, bakom Tallåskyrkan

När: öppet tor-sön 11-17, året runt

SMU-gården, där våffelstugan ligger, och Tallåskyrkan ägs av Equmeniakyrkan. Gården är ett gammalt magasin som flyttades från Aspvik till Gustavsberg på 1960-talet. Den användes då som församlingens ungdomsgård och scoutstuga. 10 maj firar Våffelmakeriet tre år.

Visa merVisa mindre