Instängd tre dagar i en bur. Utan kläder eller mat och med endast campingtoalett, ett duschdraperi, toapapper och en mikrofon.

Låter det som en mardröm? Inte för skådespelaren Elin Skarin, som i dag den 28 mars, kliver in i buren på Konträrs scen på Östgötagatan.

– Jag är faktiskt inte så nervös, utan mer förväntansfull, säger Elin dagen innan.

Föreställningen "Skådis i bur" lyfter frågor om vad skådespelarrollen är, och vad det är att bara vara människa. De som besöker föreställningen får skicka in föremål via en sluss.

Börjar som vitt blad

– Det ska inte finnas någon prestige kring vad man skickar in. Det kan vara en banan, ett tuggummi eller ett politiskt manifest. På det sättet är publiken med och skapar teatern.

Att börja föreställningen helt naken är inga problem för skådisen.

– Män har varit nakna på scen i flera år och det har inte setts som något sexuellt, men kvinnans roll har varit så sexualiserad. Att vara naken är också en del av föreställningen, jag börjar som ett vitt blad som publiken kan måla på. Och visa att jag bara är en människa.

För omkring tre år sedan var Elin på en föreställning i Moskva. Publiken fick anmäla sig för att gå in i en plexiglasbur där de fick slå sönder föremål. De flesta var försiktiga men Elin körde på och fler och fler kom och tittade. Det var så idén till den aktuella föreställningen började gro.

Verk som förändras

Föreställningen är öppen klockan 09-22. Under övrig tid livesänds den på en tv ut mot gatan.

– När ingen är där och ser det, är det teater då? Jag kommer ju att behöva sova och gå på toaletten under föreställningens gång – är det teater? Det är den typen av frågor som jag vill undersöka i pjäsen.

Vad vill du att publiken ska ta med sig från föreställningen?

– Massor av olika känslor! Konsten resonerar på olika sätt i olika människor. Det är ju ett verk som förändras så jag hoppas att folk som har varit där pratar med varandra efteråt och upptäcker att de har sett helt olika föreställningar.