Årets gesäll. "Det var ... wow, väldigt kul. Jättejättekul", säger Elhadji Ndiaye om utdelningen som ägde rum den 3 november i stadshuset. Foto: Jason Andersson

Elhadji tapetserar möbler – prisades i Blå hallen

För 20 år sedan stod det klart för Elhadji Ndiaye att han ville bli möbeltapetserare. Och han har knappast legat på sofflocket, i dagarna tog han emot utmärkelsen Årets gesäll i Blå hallen.

  • Publicerad 11:57, 12 nov 2021

Lärling, gesäll, mästare. Så kan karriärstegen se ut för en hantverkare, där titlarna skvallrar om nivån på ens färdigheter inom sitt skrå.

För den som vill klättra på stegen torde förra veckans händelse i Blå hallen vara en höjdpunkt. Då delades de så kallade gesäll- och mästarbreven ut, själva kvittot på hur duktig man är. Murare, bagare, urmakare, florister, möbelsnickare, tatuerare – alla voro de samlade.

Utmärkelsen Årets gesäll gick emellertid till en tapetserare i västerort.

– Det känns jättekul, säger Elhadji Ndiaye.

Gillar alla möbler

Han kom till Sverige för två år sedan, bor nu vid Brommaplan och arbetar i Danderyd. Intresset för möbelkonsten väcktes redan som 15-åring, på en promenad i hemlandet Senegal.

– Jag kollade runt och såg dem jobba. Det var jättekul, de klippte och sydde. Då sade jag att jag vill göra det, bli tapetserare.

Har du någon favoritmöbel?

– Alla möbler! Och i Senegal återanvänder vi mycket. Du vet, man kan lära varandra faktiskt, det finns jättemycket saker som jag lär mig i Sverige.

Vad gör dig till en bra tapetserare?

– För det första tycker jag om mitt jobb. Och jag vill bli bäst, bli mästare. Så jag måste kämpa på.

För stipendiesumman 20 000 kronor planerar Elhadji att lära sig mer om yrket genom att besöka olika nordiska mästare.

En uppnåelig titel också för Elhadji, om det nu hänger på det egna drivet och omgivningens reaktioner.

– De gratulerar mig och säger "kämpa på, du kommer att bli bäst, du är jätteduktig, du har allt framför dig."

Juryns motivering

"Årets gesäll har färdats långt, både i tid och rum, för att ta sig till sitt gesällbrev. En resa som startade på en helt annan kontinent tillför det svenska tapetseraryrket traditioner av att spara och återanvända. Nu fortsätter resan med en fördjupning i de nordiska traditionerna för att kunna avlägga mästarprov. För ett djupt engagemang i yrket och en vilja att utveckla hållbarhetstänket går utmärkelsen Årets gesäll till Elhadji Ndiaye."

Visa merVisa mindre