Under en måndagseftermiddag förra veckan bar det av.

Då lättade segelfartyget, 82-åringen och tremastaren Älva ankare vid Stocksunds hamn, lastad med 31 elever från Marina Läroverket. Uppdraget: att runda Sverige på 17 dagar med slutdestination Göteborg.

– Det känns spännande och kul, berättar Ronja Bejting, 17, och klasskamraten Nellie Goodliffe, 17, instämmer:

– Vi skulle ha varit seglat i höstas, men så blev det inte. Så vi har längtat sedan dess.

Ett vanligt skolår styrs fartyget Älva tillsammans med Marina läroverkets elever till Nordsjön, Medelhavet och runt Kanarieröarna.

Men i år har det blivit annorlunda.

– Det har varit tvunget att läggas på is under pandemin, säger Josefin Hagvall, projektledare på skolan.

Hon berättar att eleverna ändå är taggade.

– Planen är att återgå till den vanliga rutten i augusti.

De aspirerande marinbiologerna Ronja och Nellie från årskurs två på Marina berättar vad som inspirerade dem till att söka sig till marinbiologi.

Nellie Goodliffe berättar att seglingen och de naturvetenskapliga ämnena var en orsak. Ronja Betting berättar också att dokumentärfilmen Mission Blue, där man får följa en marinbiolog som kämpar för att skydda haven, var en inspirationskälla.

De visar runt där de kommer få arbeta för hålla Älva på kurs, gå vakt tillsammans med klasskamraterna och göra observationer. Bland annat ekologisk undersökning av bottnen i tidvattenzonen och artinventeringar.– Vi kommer få undersöka mjukbotten, bland annat, säger Ronja Betting.

– Ja, vi kommer få göra flera saker, som meteorologiska undersökningar. Kolla väder och vind, olika saker, säger Nellie Goodliffe.

Betydelsefull erfarenhet

Den vanliga besättningen på det 44 meter långa segelfartyget består av två styrmän, två lättmatroser, en kock och kaptenen Stefan Alvå.

Han är inne på sitt sjunde år på fartyget.

– Att eleverna ska hålla sig sminkade försvinner ganska snabbt, säger han och skrattar. Det viktigaste de får lära sig av oss är att navigera och jobba tillsammans, berättar han.

Målet är att de ska bli segelkunniga.

– De ska förstå allt som vi gör, och vad som behöver göras, på Älva.

När den här artikeln publiceras befinner sig Älva någonstans mellan Tjärnö och Lysekil i Bohuslän. På Tjärnö besöker eleverna ett marinbiologiskt laboratorium, innan de ska ut till Kosterhavet för fler undersökningar av havsbottnen.

– Många hör av sig flera år senare och berättar hur speciellt det var att åka ut. De här dagarna får vi ju lära känna eleverna ibland bättre än lärarna, säger Stefan Alvå.

Vad är det som är så härligt med att ge sig ut på havet?

– Det är den här gemenskapen, och att världen blir liten. Vi måste själva se till att allt fungerar, elektriciteten, rena vårt vatten, mat. Jag tror också det här att man tillsammans arbetar mot ett mål är något speciellt i sig.