Publiken bryter ut i ett dovt muller när Nobelpristagaren Victor Ambros visar en bild på sin sönderborrade tumme.

Det är torsdagen den 5 december och Nobelprismuseet är fyllt av lärare, forskare museipersonal och ett 60-tal av Sveriges smartaste högstadieelever. Två av dem är Leo Hessler, 15, och Elina Ennart, 15, från Eklidens skola. De och klasskamraterna skickade vidare 16 kvantpricksprover och hjälpte professor Ken Welch vid Uppsala universitet i hans forskning. Insatsen gav Eklidens skola en av 28 finalplatser i Kvantpricksjakten – mötet med den amerikanske Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin är belöningen.

”Omge dig med smarta personer”, säger Victor Ambros fru Rosalind Lee och hjälper Nobelpristagaren med ett av råden till eleverna.

”Omge dig med smarta personer”, säger Victor Ambros fru Rosalind Lee och hjälper Nobelpristagaren med ett av råden till eleverna.

Pekka Pääkkö

Tog hjälp av mask

En kille nickar bekräftande när Victor Ambros visar en video på den millimeterlånga rundmasken C. elegans. Masken hjälpte forskaren att upptäcka hur molekylen mikroRNA reglerar gener i våra celler och bestämmer om de blir exempelvis hjärnceller, muskelceller eller nervceller. När vi förstår fullt ut hur generna regleras kan vi förhoppningsvis rätta till fel som uppstår och bota allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes och autoimmuna sjukdomar.

Men mest jubel uppstår när Victor Ambros visar en bild på hur han skadade sin tumme i augusti 2021 då en borrmaskin slet av en hudflik. Han fortsatte kontinuerligt att fotografera hur vävnaden reparerades och i januari 2022 var tummen helt återställd.

”Det mesta som finns att veta återstår fortfarande att upptäcka”, säger Victor Ambros.

”Det mesta som finns att veta återstår fortfarande att upptäcka”, säger Victor Ambros.

Pekka Pääkkö

– Jag kan inte förklara hur det här går till. Ingen kan. Det mesta som finns att veta återstår fortfarande att upptäcka.

Eleverna får sedan möjlighet att ställa frågor till pristagaren.

– Är det möjligt att få din autograf eller en selfie?

– Det är det faktiskt. Det har hänt hundratals gånger de senaste två månaderna.

Vilket är ditt bästa råd till de här eleverna?

– Ta chanserna när de dyker upp. Om det du är intresserad av inte är möjligt att göra där du befinner dig: ta reda på hur du kan göra det. Ta ett steg utanför din närmaste omgivning. Vad mer? Candy glömmer jag något? säger Nobelpristagaren och vänder sig till sin fru och forskarkollega Rosalind ”Candy” Lee i publiken.

– Omge dig med smarta personer!

– Just det! Mina betyg har inte alltid varit de bästa, jag har aldrig varit den smartaste personen i rummet men jag har tagit mig in i rummet och gör du det kan fantastiska saker hända.

”Kul att träffa honom i verkligheten och inte bara se honom på bilder”, säger Elina Ennart som tillsammans med Leo Hessler fick möta Nobelpristagaren Victor Ambros.

”Kul att träffa honom i verkligheten och inte bara se honom på bilder”, säger Elina Ennart som tillsammans med Leo Hessler fick möta Nobelpristagaren Victor Ambros.

Pekka Pääkkö

”Choklad är ju gott”

Mötet med Victor Ambros gör intryck på eleverna.

– Det var kul att träffa honom i verkligheten och inte bara se honom på bilder, säger Elina Ennart.

Vad tar ni med er?

– Det var coolt när han visade bilder på hur hans skadade tumme hade läkt och berättade att han själv inte riktigt förstod. Det finns alltid nya saker att lära sig – det tar aldrig slut, säger Elina Ennart.

– Det var skönt att han kunde visa att han är mänsklig och inte har suttit med NO i hela sitt liv utan även har gjort annat. Jag har haft en bild av att de som vinner Nobelpriset är väldigt asociala men han verkade lätt att ha en konversation med. Normal och mänsklig, säger Leo Hessler.

Som finalist i Kvantpricksjakten prisade Nobelprismuseet Eklidens skola med en kvantprickslampa, Nobelprisplanscher och chokladmedaljer till hela klassen. 

– Vi får ha en ceremoni med hela klassen, säger läraren Ann Bäckström Armandt.

Vilket av priserna var bäst?

– Den här var väl kul, säger Ann Bäckström Armandt och håller upp lampan.

– Choklad är ju gott, säger Leo Hessler.