– Det har varit fantastiskt att se eleverna. De har verkligen gått in för det här, några har kommit med träningsvärk till skolan. Vi pedagoger hart peppat dem och många har lärt sig att hoppa med långrev och att hoppa två i bågen, vi ser stor skillnad från första dagen till sista, säger Sandra Gaicki, lärare på Stallets skola.
Hopprepsskoj är Gymnastikförbundets del i Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan. Det handlar om att hjälpa till att inspirera barn och unga på skolor och fritiden till rörelseglädje.
"Får igång knoppen också"
Första året med Hopprepsskoj var 2022. Stallets skola hakade på för första gången i fjol.
– Ja, vi fick nys om utmaningen förra året. Jag brinner för rörelse så jag tyckte att det var en bra idé. Får man igång rörelse så får man igång knoppen också. Vi fick jättebra respons i fjol så vi bestämde oss för att vara med i år också, säger Sandra Gaicki.
Förra året fick skolan ett startkit av Gymnastikförbundet med massor av hopprep. Inför årets Hopprepsskoj köpte man in ytterligare ett stort gäng så att alla elever skulle kunna hoppa samtidigt.
– Hela fotbollsplanen var avsatt för hopp och vi har också gjort zoner inomhus för hopp. Barnen har hoppat på raster och på fritids men också på lektioner. Vi har kunnat baka in det i undervisningen, till exempel i matematik, säger Sandra Gaicki.
"Man tävlar med sig själv"
Stallet är en F–3-skola och har bara lite över 100 elever. Ändå lyckades man samla ihop hela 240 616 hopp.
Tillsammans med Vaxmoraskolans 475 252 hopp och Vittra Rösjötorps 60 000 hopp landade Sollentuna sammanlagt på 775 868 hopprepshopp – en notering som gav 21:a plats bland Sveriges alla 290 kommuner.
– Men det är ingen tävling egentligen. Man tävlar med sig själv, lär sig hoppa bättre och kanske klara svårare saker. Vi har visat filmer och det finns massor av trix att testa för den som vill, säger Sandra Gaicki.