Glädje. Åtta elever sprider glädje till äldreboendet Kattrumpstullen. Foto: Privat

Elever fick brevvänner på äldreboende

I februari fick åtta elever på Östermalmsskolan varsin ny brevkompis på äldreboendet Kattrumpstullen. Genom brevväxlingen får barnen chans att sprida glädje till äldre som varit utan besök under pandemin.

  • Publicerad 08:00, 13 maj 2021

Åtta elever i årskurs ett på Östermalmsskolan har sedan februari brevväxlat med varsin brevvän mellan 80 och 99 år på äldreboendet Kattrumpstullen på Norra Djurgården. Initiativtagaren är fritidspedagogen Josefine Nilsson.

– ”Äntligen har det kommit brev, som jag har väntat!” Det brukar eleverna säga när breven kommer. De blir alltid så glada och ivriga att höra ifrån deras nyfunna brevvänner, säger Josefine Nilsson.

– Idén om brevväxling med ett äldreboende fick jag i julas. Tanken var att eleverna förhoppningsvis skulle kunna bidra med något positivt i de äldres begränsande vardag.

– Eleverna gillade idén och när jag kontaktade äldreboendet fick jag sådan fin respons. De nappade direkt.

I februari skickades de första breven från de åtta eleverna till varsin brevvän på boendet, och när breven anlände möttes det av stort engagemang.

Sedan dess har två till tre brev skickats från båda håll varje månad.

Frågor. Hur firar du påsk? Hur gammal är din man? Foto: Privat

Initiativtagare. Fritidspedagogen Josefine Nilsson. Foto: Privat

Unik chans

– Eleverna får en unik chans till ny kunskap och gemenskap. Det är inte alla barn som samtalar med äldre förutom inom sin släkt, samtidigt som de äldre inte har kunnat träffa sina anhöriga under pandemin.

Barnen har bland annat frågat vad de äldre arbetade med som unga, om de fått vaccinet, hur vardagen sett ut under pandemin och om de har känt sig ensamma. Brevvännerna har även skickat fotografier.

Spela kubb

– Föräldrar har hört av sig till mig om att barnens nya vänner har blivit ett stort samtalsämne vid middagsbordet om kvällarna. Projektet har också lett till att pensionärerna har fått en nytändning i sin vardag.

Planen är att brevvännerna ska kunna ses på en utomhusaktivitet. Barnen önskar att de tillsammans ska spela kubb och boule eller baka.