– Det är mycket elcyklar, minst var tredje ny vi säljer. Även lådcyklar och landsvägscyklar har ofta någon form av teknik. För en reparatör är det är helt annan värld med batterier och motorer. Elskotrar är en stor trend men de tar vi inte emot, säger Cykelbolagets Martin Siri.

Hur tar man bäst hand om sin cykel?

– Smörj kedjan, pumpa däcken och håll cykeln ren. Det är bra att lämna in på service ett par gånger per år, särskilt om man året runt-cyklar.

Hur har intresset för cykling växlat under åren?

– Pandemin gav en jättefart både för försäljning och reparationer tills det blev brist på cykeldelar. Nu är intresset på samma nivå som före corona, men det ekonomiska läget påverkar vår business också, folk håller i pengarna.

Thomas Rörby på Cykelköket i Hagalund instämmer.

– Jo, det prutas mer och många vill köpa cykeln på Marketplace för 300 spänn. En del tycker att det är dyrt att laga en punka.

Intresset för mekaniken består dock. Det märks både på rusningen när köket öppnar verkstaden för "självmeck" (se datum på Cykelköket Solna på Facebook) och vid reparationer, menar Thomas Rörby.

– Ju dyrare cykel desto mer intresserade är de. Många stannar kvar och tittar när vi lagar. Sen finns det härligt nog cykelnördar som vill veta exakt hur man riktar ett hjul även på en gammal Crescent.