Byte. Ekerö kommun för en ny ordförande för kommunstyrelsen nästa år. Foto: Stefan Källstigen

Ekerös näringslivschef blir nästa M-topp

Ekerös största parti får ett nytt toppnamn. Nyligen presenterades Johan Elfver som Moderaternas huvudkandidat i valet. Samtidigt lämnar han kommunens ledningsgrupp.

  • Publicerad 16:24, 17 dec 2021

jag har under lång tid visat att jag inte har några problem att skilja de olika rollerna

I somras kom beskedet att kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) lämnar uppdraget och kandiderar till riksdagen. Därmed byts posten oavsett valresultat.

När Ekerömoderaterna nyligen presenterade sina kandidater till kommunvalet lyfts Johan Elfver som partiets toppnamn. I processen har bland annat personlighetstester gjorts, en beteendevetare var inblandad och det har hållits provval bland medlemmarna.

Johan Elfver är idag kommunens näringslivschef, men har även varit kommunikationschef i Ekerö kommun. Nu gör han alltså en politisk satsning.

– Jag har intresserat mig för politik sedan jag engagerade mig i Moderaterna 1987. Nu har jag jobbat som tjänsteman de senaste 14 åren, men jag har även jobbat som politisk sekreterare och suttit i kommunfullmäktige i Haninge, säger han.

Lämnar uppdrag

Med sin politiska kandidatur lämnar han sin plats i kommunens ledningsgrupp. Han kommer inte heller delta i Mälaröpodden som han tidigare varit aktiv i. Jobbet som näringslivschef fortsätter han med.

– Jag fortsätter i min roll som opolitisk rådgivande stödfunktion eftersom jag inte har någon myndighetsutövning. Det finns inget legalt skäl som hindrar mig i rollen som näringslivschef och jag har under lång tid visat att jag inte har några problem att skilja de olika rollerna, säger han.

Johan Elfver jobbar på fram till sommaren.

– Sedan tar jag semester för valrörelsen. Sedan får vi se vad väljarna säger. Det är ett stort ansvar som förpliktigar.

Män i topp

Han toppar Moderaternas lista före två andra män, Erik Lif–Sjöcrona och Arnulf Langlet. Första kvinnorna är på fjärde och femte plats, Karin Kniberg och Frida Tamker. Kjell Öhrström (M), ordförande i nomineringskommittén menar att jämstäldhet och mångfald är viktiga parametrar i processen, men att kompetens har varit det mest avgörande i det aktuella fallet.

– Det som har fått avgöra är kvalitet och att vi får ett bra lagarbete. Kön är en annan fråga, liksom invandrarbakgrund. Men det har inte varit viktigast i sammanhanget.

Senast en kvinna satt som kommunstyrelsens ordförande i Ekerö var innan valet 1998, Inger Linge (M). Hon efterträddes av partikamraterna Peter Carpelan som satt i 16 år innan Adam Reuterskiöld tog vid. Han har suttit sedan 2015.

Hade det inte varit läge att lyfta fram en kvinna den här gången?

– Bedömningen var att han var bästa kandidaten, men vi har flera starka kvinnor så jag ser en framtid där det kan vara aktuellt nästa val, säger Kjell Öhrström.

Topp. Ekerömoderaterna lyfter fram Johan Elfver som sitt toppnamn inför kommunalvalet nästa år. Foto: Privat

Så röstade Ekerö

Så här fördelades mandaten i Ekerö kommunfullmäktige efter valet 2018.

Kommunen styrs av en minoritet som består av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Moderaterna 11

Socialdemokraterna 6

Liberalerna 5

Sverigedemokraterna 5

Ö-partiet 4

Centerpartiet 3

Kristdemokraterna 3

Miljöpartiet 3

Vänsterpartiet 1

Totalt 41 mandat

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Mer röda prislappar och mindre oxfilé på öarna

Nyheter Handlare: "Inte bra för någon med prishöjningar" Det blir allt dyrare att fylla matkassen. I takt med inflationen söker sig allt fler Mälaröbor till kampanjvaror och röda prislappar.fredag 7/10 16:09

Zebra gästar Stenhamras bibbla

Nyheter Barnteater på biblioteket En liten zebra upptäcker världen i Stenhamra på söndag, när Cirkus Tigerbrand kommer till biblioteket med sin teaterföreställning.fredag 7/10 15:54

Så har grannarna har smyckat Älvnäs

Nyheter "Det skapar en vi-känsla" Den kända Harry Potter-busskuren har satt Älvnäs på kartan. Men det finns gott om igenkänning och populärkulturella referenser som lockar både stora som små till bostadsområdet. "Det strömmar in...fredag 7/10 15:45