I somras kom beskedet att kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) lämnar uppdraget och kandiderar till riksdagen. Därmed byts posten oavsett valresultat.

När Ekerömoderaterna nyligen presenterade sina kandidater till kommunvalet lyfts Johan Elfver som partiets toppnamn. I processen har bland annat personlighetstester gjorts, en beteendevetare var inblandad och det har hållits provval bland medlemmarna.

Johan Elfver är idag kommunens näringslivschef, men har även varit kommunikationschef i Ekerö kommun. Nu gör han alltså en politisk satsning.

– Jag har intresserat mig för politik sedan jag engagerade mig i Moderaterna 1987. Nu har jag jobbat som tjänsteman de senaste 14 åren, men jag har även jobbat som politisk sekreterare och suttit i kommunfullmäktige i Haninge, säger han.

Lämnar uppdrag

Med sin politiska kandidatur lämnar han sin plats i kommunens ledningsgrupp. Han kommer inte heller delta i Mälaröpodden som han tidigare varit aktiv i. Jobbet som näringslivschef fortsätter han med.

– Jag fortsätter i min roll som opolitisk rådgivande stödfunktion eftersom jag inte har någon myndighetsutövning. Det finns inget legalt skäl som hindrar mig i rollen som näringslivschef och jag har under lång tid visat att jag inte har några problem att skilja de olika rollerna, säger han.

Johan Elfver jobbar på fram till sommaren.

– Sedan tar jag semester för valrörelsen. Sedan får vi se vad väljarna säger. Det är ett stort ansvar som förpliktigar.

Män i topp

Han toppar Moderaternas lista före två andra män, Erik Lif–Sjöcrona och Arnulf Langlet. Första kvinnorna är på fjärde och femte plats, Karin Kniberg och Frida Tamker. Kjell Öhrström (M), ordförande i nomineringskommittén menar att jämstäldhet och mångfald är viktiga parametrar i processen, men att kompetens har varit det mest avgörande i det aktuella fallet.

– Det som har fått avgöra är kvalitet och att vi får ett bra lagarbete. Kön är en annan fråga, liksom invandrarbakgrund. Men det har inte varit viktigast i sammanhanget.

Senast en kvinna satt som kommunstyrelsens ordförande i Ekerö var innan valet 1998, Inger Linge (M). Hon efterträddes av partikamraterna Peter Carpelan som satt i 16 år innan Adam Reuterskiöld tog vid. Han har suttit sedan 2015.

Hade det inte varit läge att lyfta fram en kvinna den här gången?

– Bedömningen var att han var bästa kandidaten, men vi har flera starka kvinnor så jag ser en framtid där det kan vara aktuellt nästa val, säger Kjell Öhrström.