Nätverket rädda Ryssbergen engagerade uppåt 200 människor att demonstrera utanför stadshuset i december. Söndagen den 6 februari var det det dags för en ny aktion.

Från klockan 08.00 till 18.00 kämpade nio personer med järnspett och spadar för att få ner skyltar med betongplintar.

– Det var ett riktigt slitgöra. Kombinationen tjäle och sten gjorde att det var väldigt jobbigt, säger Klas Magnusson som är engagerad i Rädda Ryssbergen.

”Väldigt effektivt”

Vid Birkavägens förlängning, trafikplats Kvarnholmen och på strandpromenaden öster om Kvarnholmsbron möts besökarna av skyltarna. De är förvillande lika dem som står vid entréerna till naturreservat men med texten: ”Ej naturreservat”.

– Det var väldigt effektivt. En herre som kom förbi sa: ”Vad då ’Ej naturreservat’ Vad är det här?” Han var tvungen att läsa, säger Klas Magnusson.

Vill skylta mer

Tanken var att sätta upp ytterligare tre skyltar. Men det sköts på framtiden.

– Vi började gräva vid trappan intill cykelvägen som går vid Svindersviksbron men det blev så sent så vi bestämde oss för att avsluta. Men alla vara överens om att vi skulle göra det en annan gång – alla tyckte att det var roligt, säger Klas Magnusson.

Räknar ni med något straff för ert agerande?

– Nej, det gör vi inte. Men det är upp till kommunen och markägarna. Någon form av straff kan vi säkert få för det här men det är vi beredda på, säger Klas Magnusson.

Skyltarna gör kommunalrådet Mats Gerdau (M) kluven.

– Det var väldigt kreativt. På den lilla skylten så stod det ju både lite om naturen och byggplanerna. Men man ska ju ändå följa de regler som finns i samhället och inte göra intrång på någon annans mark.

Skylten vid strandpromenaden står på kommunal mark. Därför kommer Nacka kommuns tjänstemän att vidta åtgärder.

– I vanliga fall tar vi ner olovliga affischer och skyltar direkt men det här är ju lite speciellt och ett utryck för demokrati i form av en protest. En medarbetare i min organisation kommer att höra av sig till dem som har satt upp skylten och höra om de vill göra en skyndsam ansökan om tillstånd att ha den där. Om de inte söker tillståndet tar vi bort skylten, säger Kristina Petterqvist, chef för enheten utemiljö.

Hur länge får den stå kvar om de söker tillstånd?

– Ett par veckor är väl rimligt.

Klas Magnusson säger att nätverket Rädda Ryssbergen måste diskutera om de ska söka tillstånd för skylten.

– Vi har inte blivit kontaktade av kommunen än och svårt att svara innan vi har fått frågan.