Berätta om boken!

– Vi tipsar om platser och kul saker man kan göra i naturen, med barn. Korta promenader, med eller utan barnvagn. Många av utflyktstipsen är här i Värmdö, framförallt på Ingarö där jag bor för det är så fantastiskt fint här ute. Vi tipsar om cirka 50 platser, utspritt runt Stockholm. Alla ligger max en timmes resväg från centrala Stockholm.

Varför har ni gett ut den?

– Jag har själv en ettåring och en fyraåring och har saknat en bra guidebok av det här slaget. Jag har också ett Instagram-konto, away_into, där jag får massa frågor om just det här – bra utflyktstips för barnfamiljer. Så jag och min kollega Emma V Larsson bestämde oss för att göra det här ihop.

Vanligaste felet man gör när man ska på utflykt med barn?

– Många frågar sig: Hur långt orkar ett barn gå? Men egentligen handlar det om hur kort orkar du som vuxen gå, utan att bli för uttråkad? För barn räcker det oftast med en kort promenad, max en kilometer, till en rolig plats, och så stannar man där och leker. De kan vara en kul stig eller ett vindskydd. I stället för att gå jättelångt, det blir för tråkigt. Gör bara en ordentlig matsäck och ta er ut i naturen, så räcker det långt.

Tips på bra matsäck?

– Jag och min familj har inga gränser när det kommer till matsäck. Då öser vi på med massa gott, alltid bullar. Det är hälsosamt nog att vi är ute i skogen. Vi vill att barnen ska förknippa utflykterna med något mysigt och kul och då ska matsäcken vara god också.