Duo. Emma V Larsson och Jonas Westbom med Jonas barn Otto och Love (på axlarna). Foto: Jonas Westbom

"Egentligen är frågan: Hur kort orkar du gå?"

Hallå där, Jonas Westbom från Ingarö som nyligen gett ut boken Barnfamiljens friluftsguide till Stockholm, ihop med kollegan Emma V Larsson.

  • Publicerad 09:06, 15 sep 2021

Berätta om boken!

– Vi tipsar om platser och kul saker man kan göra i naturen, med barn. Korta promenader, med eller utan barnvagn. Många av utflyktstipsen är här i Värmdö, framförallt på Ingarö där jag bor för det är så fantastiskt fint här ute. Vi tipsar om cirka 50 platser, utspritt runt Stockholm. Alla ligger max en timmes resväg från centrala Stockholm.

Varför har ni gett ut den?

– Jag har själv en ettåring och en fyraåring och har saknat en bra guidebok av det här slaget. Jag har också ett Instagram-konto, away_into, där jag får massa frågor om just det här – bra utflyktstips för barnfamiljer. Så jag och min kollega Emma V Larsson bestämde oss för att göra det här ihop.

Vanligaste felet man gör när man ska på utflykt med barn?

– Många frågar sig: Hur långt orkar ett barn gå? Men egentligen handlar det om hur kort orkar du som vuxen gå, utan att bli för uttråkad? För barn räcker det oftast med en kort promenad, max en kilometer, till en rolig plats, och så stannar man där och leker. De kan vara en kul stig eller ett vindskydd. I stället för att gå jättelångt, det blir för tråkigt. Gör bara en ordentlig matsäck och ta er ut i naturen, så räcker det långt.

Tips på bra matsäck?

– Jag och min familj har inga gränser när det kommer till matsäck. Då öser vi på med massa gott, alltid bullar. Det är hälsosamt nog att vi är ute i skogen. Vi vill att barnen ska förknippa utflykterna med något mysigt och kul och då ska matsäcken vara god också.

Tips i Nacka-Värmdö

Klippvandring på Björnö

Spännande vandring med utsikt över Ingaröfjärden. Gå från parkeringen via klipporna, över Torpesand och vidare ut på udden. Vid stranden finns eldstäder för en härlig eldlunch.

Långviksträsk Ingarö

Känsla av norrländska vidder. Plocka tranbär och hjortron, eller kanske odon, på hösten. Följ gulaprickade stigen från norra entrén. Buss till Fåruddsvägen eller ställ bilen precis vid starten.

Velamsund

Mitt i en brant sprickdal med berg i öster och skogar i väster, och mellan Insjön i söder och Velamsundsviken i norr. Ät matsäcken på berget ovanför.

Himlaberget Saltsjö-Boo

Det 70 meter höga Himlaberget reser sig med en strålande utsikt över Baggensfjärden och öarna där bakom. Utgå från Eriksviks busshållplats (eller parkeringen bredvid). Därifrån är det en markerad promenad på några hundra meter upp till toppen.

Skeviksgrottan

Börja på Skeviks gård, där man också kan fika. Vandringen är kort och går längs Värmdöleden. De höga klipporna står helt lodräta, som väggar runt en liten sal. Det mest spännande är nog ändå att en religiös sekt höll till här under 1700-talet. 

Visa merVisa mindre