En av de dömda fångad på bild när trion tankade i Roslags Näsby. Platsen för misshandeln, vid Skärgårdsstad i Österåker. Foto: Polisen

Efterlyst man greps på spa – dömdes för människorov

I februari kallades polisen till en spaanläggning i Roslagen med anledning av ett bråk. På platsen fann de en 26-årig efterlyst man som ett år tidigare försökt pressa en man i Danderyd på pengar genom att röva bort och misshandla honom.

  • Publicerad 07:15, 29 apr 2021

20 februari förra året förde två män bort en 29-årig man från Mörbylund i Danderyd till ett skogsparti vid Skärgårdsstad norr om Åkersberga. Där hotades 29-åringen att få halsen avskuren och misshandlades. Bland annat fick 29-åringen placera sin hand mot en sten varpå den ene gärningsmannen kastade en annan stor sten mot handen.

Skulle vakta knark

I maj dömdes den ene gärningsmannen, en 34-åring, för händelsen. Men den andre, en 26-åring, kunde polisen inte finna – förrän i februari i år, ett år senare.

Nu har även 26-åringen dömts för händelsen, som troligen var en intern uppgörelse i en narkotikaliga.

26-åringen, som tidigare varit bosatt i Österåker, ska enligt domen, ha sänts till mannen i Mörbylund som hade till uppgift att vakta några narkotikagömmor.

Anledningen var att knark påstods ha försvunnit. Efter en dag anslöt 34-åringen och tillsammans åkte de tre på en biltur. Allt tycks, enligt domen, ha dirigerats av andra personer i ligan, bland annat via krypterad telefontrafik.

Åt hamburgare innan misshandeln

Mannen som vaktat knarket påstods vara skyldig 125 000 kronor.

I Täby tankade männen och köpte hamburgare innan färden fortsatte till en grillplats på en holme norr om Åkersberga.

Där ändrades stämningen och den stöldanklagade mannen misshandlades. Efteråt diskuterade de tre hur ”skulden” skulle lösas – om 29-åringen kunde stjäla på sitt jobb, agera målvakt eller kanske pressa sin egen mamma på pengar. Därefter fördes han tillbaka och låstes in i lägenheten i Mörbylund, där han lämnades ensam. Men mannen lyckades kontakta sin mamma vilket ledde till att polisen kom och befriade honom.

Greps på spa

Den nu dömde 26-åringen åkte fast i februari i år när han befann sig på ett exklusivt spa i Roslagen tillsammans med sin flickvän. Bråk uppstod och när polisen kom upptäckte de att han var efterlyst och grep honom. Polisen fann även narkotika som mannen troligen hade med sig för att sälja och 30 000 i kontanter som beslagtogs.

26-åringen, som i huvudsak nekat till brott, dömdes av Norrtälje tingsrätt till fängelse i ett och ett halvt år för för bland annat människorov – mindre grovt brott, två fall av misshandel och olaga hot.

Mannen som rövades bort har efter händelsen fått personskydd, fick sluta sitt jobb och flytta, och har även bytt namn.