När den gamla matvagnen gick sönder var det ingen idé för makarna Erja och Pertti Pöykiö att låta laga den.

– Bromsarna och fjädringen var trasiga och taket läckte, säger Erja Pöykiö.

De har sålt finska livsmedel i Väsby på lördagar i hela åtta år, men den senaste tiden i ett tält. Och de har en tydlig arbetsfördelning.

– Jag står mest i kassan och Pertti snackar med kunderna och hjälper dem att hitta rätt.

Nypremiär

Nu är den nya vagnen på plats på Hugo Sabels torg och på lördag blir det nypremiär för suomitupa, "Finnstugan" med finska delikatesser. Här finns knackkorv, sylta, över 30 sorters bröd, godis, kaffe, juustoleipä (kaffeost), memma – och mycket mer.

– Det är inte så lätt att få tag i finsk mat i vanliga livsmedelsbutiker. Här i Väsby finns ju många finnar, så vi är efterlängtade. Men vi har även många svenska och internationella kunder, säger Erja Pyrkiö.

Varorna importeras direkt från Finland, allt från korven från fabriken till brödet från bageriet.

– Vi är faktiskt den största importören av finska livsmedel från Finland, säger Erja stolt.

Vad är typisk finsk mat?

– Olika soppor och lådor, som korvsoppa och rotfruktslåda, som vi har till jul. Och surdegsbröd och knackkorv, till exempel.

Erjas personliga favorit är strömmingslåda.

– Den är jättegod och smakar precis som min mammas.

De kom till Sverige från Rauma och Uleåborg för 40 respektive 50 år sedan. Och trots att Erja är 65 och Pertti hunnit fylla 72 finns inga planer på att lägga av.

– Det är mycket arbete, men vi får så mycket tillbaka. Vi har blivit vänner med många av kunderna och känner att vi är en viktig del av Väsby. Så länge vi orkar och får vara friska fortsätter vi!