Nej, han har inte börjat kallas för Vargmannen bland vänner och bekanta. Däremot tycker vissa att Varg–Fredrik är passande. Och varför inte? Sedan i lördags har det ju varit fullt fokus på detta vilda djur.

Det var under en skridskotur med kompisar som Fredrik Hallberg stötte på vargen.

– Det var häftigt! Först sa vi: "Där är en varg." Sedan kom vi med bortförklaringar, för inte kan man stöta på en varg på Lidingö bara så där?

Den ska ha tittat på Fredrik och hans vänner ute på isen, stannat till ett tag och sedan sprungit vidare mot Bogesund, norr om Lidingö.

Den sågs på cirka 60 meters avstånd. Fredrik lyckades fånga den på film – och har därefter synts en hel del i media.

– Ja, herregud, jag minns knappast alla som har hört av sig: Svt, tv4, DN, Expressen... Men det är kul, tänk att vi faktiskt mötte en varg!
Var du rädd?

Nej, den höll sig på avstånd och verkade inte sugen på att gå mot vårt håll. Då var jag betydligt räddare den gången jag stötte på en älg. Den stod plötsligt bara 20 meter ifrån mig. Då rös jag till ordentligt, men det gick bra.

I lokala grupper på Facebook har vargen väckt blandade reaktioner. Vissa vill träffa den, ett gäng vill skydda den, andra är oroliga för att den ska ge sig på deras husdjur.

Folk spekulerar om ”vargavintern” lockat hit den, och undrar om den traskat över bron eller över isen.

Conny, viltvårdare på Lidingö, menar att den troligtvis kom över isen från Stockholmsidan.

– Vi fick upplysningar om varg tidigt på lördagsmorgonen och gick ut och började spåra. Vi kunde direkt se att det var spår efter varg, avtrycken var betydligt större än hos hundar och rävar, säger han.

– Det kan vara en utstött varg som söker en ny hona. Det finns inga tecken på att det inte skulle vara ett friskt djur.

Enligt Conny har staden fått in rapporter från flera Lidingöbor som sett vargen gå runt i olika delar av ön. I vissa fall är det svårt att veta om det verkligen var vargen eller om det kan ha varit en hund.

– I Furutorp vet vi att det var vargen eftersom den fångades på bild där. Sedan gick den ut på isen och över till Bogesund. Den har siktats i Vaxholmstrakten.

Är det första gången man ser varg på Lidingö?

 – Nej, jag tror det var 4-5 år sedan som en varg senast passerade Lidingö, men det är väldigt ovanligt.

Är det farligt för människor när de kommer så nära?

– Nej det skulle jag inte säga, de är så pass skygga och vill helst inte vara i så här tätbebyggda områden. Den här vargen sökte sig bort från ön ganska snabbt.