Sedan tidigt 1980-tal har han haft bärande roller på Dramaten, spelat i TV-klassiker som Varuhuset och Åshöjdens BK och gjort en uppsjö av roller i polisserier. Johan Hedenberg har gjort det mesta inom svensk film och tv. Men de senaste åren har han inte synts lika frekvent – fram tills nyligen.

I höst har han varit aktuell i en bärande roll i SVT:s dramaserie "Deg". Rollen har gett honom en något missvisande comeback-stämpel.

– Alla säger det hela tiden, men så är det inte. Jag har jobbat i "Fröken Friman", "Bron" och "Johan Falk". Det har varit hela tiden, men det här är en av tre huvudroller, säger han.

I serien är hans karaktär, Kangas, en känslokall pappa till en dömd mångmiljonrånare. De båda är på jakt efter det gömda rånbytet och skyr inga medel för att komma först till det.

– Han är en gubbe på konstant jakt efter en dröm. Han äts upp inifrån. Det blir bara värre och värre, säger han.

Inspiration från anstalten

Inspiration till rollen har han hämtat från möten i det egna livet.

– Min uppväxt var i Grimsta och Vällingby. Grimsta var den tidens utsatta områden. Jag har sett de här figurerna när jag växte upp. Jag jobbade på Svartsjö anstalt och den här typen är ganska vanlig. Den enda succén Kangas har lyckats med är att han överlevt, säger Johan Hedenberg.

Efter intensivt jobb med serien och andra jobb under åren hittar han lugnet hemma i huset och i naturen på norra Färingsö.

Att det blev Färingsöbo av Johan Hedenberg är mycket tack vare närheten och möjligheten att jobba med hästar. För 26 år var hans äldsta dotter nyfödd och Johan och hans dåvarande kvinna började leta sig bort från stan.

– Jag har hästbakgrund och har alltid hållit på med hästar. Jag hade ingen tanke på att hon skulle tänka sig att bo så här långt ut. Men till min glädje kunde hon det och vi köpte huset 1995, säger han.

Sedan har han blivit kvar och även om han nu bor själv i huset lämnar han inte området.

– Det kan ju hända att jag byter ner mig till något mindre och stoppar en slant i fickan, det är inte så dumt. Men jag vill bo kvar här, säger han.

Skriver manus

Även om han kallar sig pensionär och säger att han inte jagar jobb stänger han inte dörren till fler roller. Men han blickar även mot mer skrivande.

– Får jag ett liv till skulle jag vilja undersöka skrivandet mer. Jag tycker skrivandet är en förlängning av att jag tycker om samtal med människor, säger han.

Tillsammans med barndomsvännen Kurt Öberg ses han för att förutsättningslöst skriva på ett manus.

– Vi håller på med en tv-serie som vi har hållit på med i två år. Även om det är en hobby vore det kul om det blir av. Men jag vet i dag hur svårt det är, säger Johan Hedenberg.