Etta. Skådespelaren Johan Hedenberg bor i Kungsberga. Med närhet till natur och hästar har norra Färingsö blivit en plats han kommit att rota sig på. Foto: Stefan Källstigen

Efter tv-succén – här hittar Johan Hedenberg lugnet

Han är van att spela rollen som skitstövel. Men som den tungt kriminella karaktären Kangas i SVT-serien "Deg" har Johan Hedenberg haft en speciell drömroll. "Kangas är kronan på verket, den mest fantastiska roll jag har fått", säger han.

  • Publicerad 16:25, 12 nov 2021

Sedan tidigt 1980-tal har han haft bärande roller på Dramaten, spelat i TV-klassiker som Varuhuset och Åshöjdens BK och gjort en uppsjö av roller i polisserier. Johan Hedenberg har gjort det mesta inom svensk film och tv. Men de senaste åren har han inte synts lika frekvent – fram tills nyligen.

I höst har han varit aktuell i en bärande roll i SVT:s dramaserie "Deg". Rollen har gett honom en något missvisande comeback-stämpel.

– Alla säger det hela tiden, men så är det inte. Jag har jobbat i "Fröken Friman", "Bron" och "Johan Falk". Det har varit hela tiden, men det här är en av tre huvudroller, säger han.

I serien är hans karaktär, Kangas, en känslokall pappa till en dömd mångmiljonrånare. De båda är på jakt efter det gömda rånbytet och skyr inga medel för att komma först till det.

– Han är en gubbe på konstant jakt efter en dröm. Han äts upp inifrån. Det blir bara värre och värre, säger han.

Inspiration från anstalten

Inspiration till rollen har han hämtat från möten i det egna livet.

– Min uppväxt var i Grimsta och Vällingby. Grimsta var den tidens utsatta områden. Jag har sett de här figurerna när jag växte upp. Jag jobbade på Svartsjö anstalt och den här typen är ganska vanlig. Den enda succén Kangas har lyckats med är att han överlevt, säger Johan Hedenberg.

Efter intensivt jobb med serien och andra jobb under åren hittar han lugnet hemma i huset och i naturen på norra Färingsö.

Att det blev Färingsöbo av Johan Hedenberg är mycket tack vare närheten och möjligheten att jobba med hästar. För 26 år var hans äldsta dotter nyfödd och Johan och hans dåvarande kvinna började leta sig bort från stan.

– Jag har hästbakgrund och har alltid hållit på med hästar. Jag hade ingen tanke på att hon skulle tänka sig att bo så här långt ut. Men till min glädje kunde hon det och vi köpte huset 1995, säger han.

Sedan har han blivit kvar och även om han nu bor själv i huset lämnar han inte området.

– Det kan ju hända att jag byter ner mig till något mindre och stoppar en slant i fickan, det är inte så dumt. Men jag vill bo kvar här, säger han.

Hemma. Johan Hedenberg flyttade till Mälaröarna 1995. Sedan dess har han blivit kvar och han ser en framtid på öarna. Foto: Stefan Källstigen

Den enda succén Kangas har lyckats med är att han överlevt

Skriver manus

Även om han kallar sig pensionär och säger att han inte jagar jobb stänger han inte dörren till fler roller. Men han blickar även mot mer skrivande.

– Får jag ett liv till skulle jag vilja undersöka skrivandet mer. Jag tycker skrivandet är en förlängning av att jag tycker om samtal med människor, säger han.

Tillsammans med barndomsvännen Kurt Öberg ses han för att förutsättningslöst skriva på ett manus.

– Vi håller på med en tv-serie som vi har hållit på med i två år. Även om det är en hobby vore det kul om det blir av. Men jag vet i dag hur svårt det är, säger Johan Hedenberg.

Ute. Skådespelaren Johan Hedenberg har efter intensivt arbete en lugnare period just nu. Då passar han på att var ute i naturen och röra sig. Foto: Stefan Källstigen

Johan Hedenberg

Ålder: 67.

Familj: Två döttar och ett ex som bor en bit härifrån.

Bor: Kungsberga.

Gör: Skådespelare och hobbyskrivare har skrivt en bok som hete "Lill-Tarzan å jag".

Favorit på Mälaröarna: Promenera runt Eldgarnsö.

Visa merVisa mindre

Hästliv. Johan Hedenberg har i hela sitt liv ägnat sig åt hästar på olika sätt. Som barn red han och och som vuxen har han bland annat varit travtränare. Foto: Stefan Källstigen

Synlig. I rollen som Kangas i tv.serien Deg har Johan Hedenberg har fått mer uppmärksamhet än på länge. Annars har det mest varit biroller och röstjobb har haft senaste åren. Foto: Stefan Källstigen

Skolbygget i Sandudden kan försenas upp till två år

Nyheter Planprocess tas om efter domstolsbeslut Efter den upprivna detaljplanen för Sanduddens skola måste flera åtgärder göras. Sedan ska allt ut på samråd och granskning igen. "Självklart är det tråkigt att börja från början", säger Arnulf...fredag 26/11 15:36

Spretiga siffror för Ekerö i skolrankning

Nyheter Kommunen lägger lite vikt vid resultatet Bland landets bästa meritvärden för niorna i Ekerö kommun. Men betydligt sämre lärartäthet. I Lärarförbundets nya skolrankning sticker Ekerö ut i flera kategorier.fredag 26/11 8:24

Förskoleanställd häktad misstänkt för våldtäkt mot barn

Nyheter Vårdnadshavare har informerats En person misstänks för att ha utsatt barn för våldtäkt på en förskola i Ekerö kommun. Nyligen togs beslut om häktning av en person.onsdag 24/11 12:00